Quo vadis Μπόρις Τζόνσον Νο 2

Κύριε διευθυντά

Πρόσφατη επιστολή μου στην έγκριτη εφημερίδα σας απηύθυνε το υπαρξιακό ερώτημα «Quo vadis?» στον νεοπαγή πρωθυπουργό του Η.Β. Μπόρις Τζόνσον. Λίγες εβδομάδες έχουν περάσει από την ημέρα της εκλογής του (24/7/19) και ήδη διαφαίνονται κατευθύνσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης Τζόνσον οι οποίες όχι μόνο απαντούν προκλητικά στο ερώτημα αυτό, αλλά και διαμορφώνουν προοπτικές πολιτικής και δημοσιονομικής αναμόρφωσης της χώρας του. Εχοντας ήδη υπερκεράσει το δίλημμα «no deal vs no Brexit», ο Τζόνσον αποφασίζει πλέον μακροπρόθεσμα με δεδομένη την πραγματοποίηση της λαϊκής βούλησης και το Brexit της 31 Οκτωβρίου. Προγραμματίζει την οικονομική ενίσχυση της κεντρικής και βόρειας Αγγλίας (προπύργιων του Brexit) με μεγάλα έργα υποδομής (νέα γέφυρα στον ποταμό Mersey, μεγάλη επέκταση σιδηροδρομικών γραμμών μεταφορών κ.ά.). Εξήγγειλε ήδη τη δημιουργία τοπικών κρατικών εταιρειών για την ανοικοδόμηση αστικών περιοχών στις επαρχίες, αλλά και στο υποβαθμισμένο ανατολικό Λονδίνο. Προκήρυξε την αναδιάταξη εκλογικών περιοχών με κριτήρια τις επιχειρηματικές και πλουτοπαραγωγικές δυνατότητές τους, συγκαταλέγοντας σε αυτές και τα αχρηστευμένα από την εποχή Θάτσερ ορυχεία κάρβουνου.

Ανακατανέμει τους κρατικούς πόρους στην κοινωνική ασφάλιση, στη δημόσια παιδεία, στις συγκοινωνίες και σε έργα υποδομής όχι μόνο για να απαλύνει τις δυσάρεστες επιπτώσεις του Brexit αλλά προφανώς και για να κερδίσει ψήφους.

Γυρίζει αδίστακτα την πλάτη του στους Εργατικούς τους οποίους θεωρεί ανίκανους να υποστηρίξουν όχι μόνον το Remain που επίσημα πρεσβεύουν, αλλά και σαν υπονομευτές της ενότητας του H.B. αν τολμήσουν να συμμαχήσουν στο Κοινοβούλιο με τη Σκωτία. Οσον αφορά το ευρωπαϊκό σύνορο με τη Β. Ιρλανδία, απαξιοί ακόμα και να το συζητήσει σοβαρά: η Β. Ιρλανδία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Η.Β. και συνεπώς το H.B. θα διαχειριστεί τα σύνορά του αυτοβούλως όπως κάθε ανεξάρτητο κράτος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν ότι ο Τζόνσον βλέπει τον εαυτό του σαν λαϊκό ηγέτη και την κυβέρνησή του σαν κυβέρνηση μεταρρυθμιστική και εθνικιστική. Παρόλο που η πλειοψηφία του περιορίζεται σε μία μόνον έδρα (!), μεταχειρίζεται τον πρωθυπουργικό θώκο σαν βάθρο ετυμηγορίας και το αυτοδιαιρεμένο Κοινοβούλιο σαν έναν άβουλο συνεργάτη που αργά ή γρήγορα θα εκτελέσει τις εντολές του. Οι στρατηγικοί σύμβουλοί του ενθαρρύνουν απολύτως την άτεγκτη λαϊκότροπη στάση του και δηλώνουν ότι, μετά την 31η Οκτωβρίου και την πραγματοποίηση του Brexit, ο Τζόνσον θα στηρίζει πλέον την ηγεσία του σε ένα τεράστιο προσωποπαγές πολιτικό κεφάλαιο – θα είναι ο πρωθυπουργός που κατάφερε ό,τι κανένας από τους προκατόχους του, ο πρωθυπουργός που πίστεψε και υλοποίησε τη λαϊκή βούληση ενάντια στην Ε.Ε. και στο αγγλικό κατεστημένο.

Πρόσφατο άρθρο στους Financial Times παρομοιάζει την εκκίνηση της κυβέρνησης Τζόνσον με το ξεκίνημα της ένδοξης Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας με ηγέτη τον Ντε Γκωλ. Στην αντίπερα όχθη, ο πρόεδρος Τραμπ ακούγεται ενθουσιασμένος και έτοιμος να συνάψει διμερείς συμφωνίες.

Σχεδόν δέκα εβδομάδες απομένουν μέχρι το no deal Brexit. Σε κάθε δημόσια εμφάνισή του ο Τζόνσον ακούγεται αισιόδοξος και ενθουσιώδης. Πρόκειται για υπερφίαλη αυτοπεποίθηση; Για διπλωματική τακτική που στηρίζεται στην άρνηση της συνδιαλλαγής; Για ρεαλιστική εκτίμηση της αυτοδυναμίας του Η.Β. ως ιστορικού ηγέτη των εθνών της μετα-αποικιακής Κοινοπολιτείας;

Για προοπτική εξαναγκασμού της Ε.Ε. σε εν μέρει αποδοχή του status quo στα σύνορα της Β. Ιρλανδίας; Εν πάση περιπτώσει, οι πολίτες του H.B. προσδοκούν την προκήρυξη εθνικών εκλογών αμέσως μετά το Brexit της 31ης Οκτωβρίου, εκλογές στις οποίες θα συμμετάσχουν, εκτός των Συντηρητικών και των Εργατικών, οι πολύ ενισχυμένοι Liberal Democrats και το Brexit Party του αδίστακτου Νάιτζελ Φάρατζ, καθοδηγούμενου υποστηρικτή του προέδρου Τραμπ. Πάντως, οι αναλυτές θεωρούν τελείως απίθανο οποιοδήποτε από τα τέσσερα αυτά κόμματα να κερδίσει ποσοστό ικανό για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Μιχαλης Μοσχος, Λονδίνο

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή