Η δίκη του Σωκράτη και ο κ. Π. Πολάκης

Η δίκη του Σωκράτη και ο κ. Π. Πολάκης

Κύριε διευθυντά

Προσφάτως, κατά τη συνεδρίαση της Βουλής με θέμα την άρση ασυλίας του κ. Πολάκη, αυτός για ολόκληρα 45 λεπτά συνέχιζε τον επιθετικό του λόγο, σφυροκοπώντας τους πάντες. Κάποια στιγμή όμως υπήρξε και μια οικογενειακή παρένθεση, όταν ο ίδιος έδειξε τα θεωρεία όπου βρισκόταν η κόρη του, επιδιώκοντας να του συμπαρασταθεί με την παρουσία της.

Αθελά μου θυμήθηκα την περίπτωση της δίκης του Σωκράτη. Την παλιά εκείνη εποχή, στην κλασική Αθήνα, ο κατηγορούμενος είχε την ευχέρεια, κατά τη διάρκεια της δίκης του, να πάρει κοντά του, στο εδώλιο του κατηγορουμένου, τη γυναίκα του και τα παιδιά του, με την ελπίδα ότι η παρουσία τους θα προκαλούσε τον οίκτο των δικαστών, που θα τον καταδίκαζαν σε μια ελαφρότερη ποινή. Οι φίλοι του Σωκράτη, κατά τη γνωστή δίκη του, τον παρότρυναν να πάρει και αυτός την οικογένειά του στο εδώλιο. Ο Σωκράτης όμως δεν δέχτηκε και τους απάντησε αγέρωχα ότι δεν χρειαζόταν την επιείκεια των δικαστών για να επιτύχει την αθώωσή του. Και τελικά, όπως είναι γνωστό, ο Σωκράτης δεν τους πήρε κοντά του, και καταδικάστηκε σε θάνατο (να πιει το κώνειο).

Αυτά για την ιστορία.

Νικος Δυοβουνιωτης

Πολιτικός μηχανικός

Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή