Ο Δήμος Αθηναίων και το Γηροκομείο

Ο Δήμος Αθηναίων και το Γηροκομείο

Κύριε διευθυντά

Κατά καιρούς εμφανίζονται στον Τύπο δημοσιεύματα που εμφανίζουν το Γηροκομείο Αθηνών να βρίσκεται λίγο πριν από την κατάρρευση, μολονότι διαθέτει αξιόλογη περιουσία.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι λίγο πιο περίπλοκη από την εμφανιζόμενη. Ενα ιστορικό σωματείο, η Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών, φορέας λειτουργίας του Γηροκομείου με τη μορφή κοινωφελούς/φιλανθρωπικού σωματείου, αν και εξοπλίσθηκε από πλήθος δωρητών με σημαντική περιουσία, τα τελευταία χρόνια περιήλθε στον έλεγχο διοικήσεων που εξέτρεψαν τη λειτουργία της από τα ευγενή κίνητρα των ιδρυτών της και τη μετέτρεψαν σε πεδίο αντιδικίας και φατριασμού με ιδιοτελή κίνητρα. Στην κατάσταση αυτή, που επιχειρεί να φωτίσει η Ποινική Δικαιοσύνη, σημαντική ευθύνη έχει ο Δήμος Αθηναίων, που όχι μόνο αδιαφόρησε για να βοηθήσει τη δικαστικώς ορισθείσα διοίκηση να επαναφέρει την κανονικότητα και να εξυγιάνει μια νοσηρή κατάσταση, αλλά επέτρεψε (κατ’ αποτέλεσμα) σε επίορκους δήθεν εν ονόματί του «αιρετούς» να εξυπηρετούν αλλότρια, προς τους νομίμους σκοπούς, συμφέροντα.

Το καθήκον του νέου δημάρχου Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη, είναι βαρύ, αλλά ταυτόχρονα απλό: να επαναφέρει τον Δήμο στη νομοθετημένη προς το αληθές συμφέρον της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών εποπτεία, υπέρ των ευγενών σκοπών που ενέπνευσαν τους ιστορικούς ιδρυτές του σωματείου, που ιδρύθηκε το 1864, χάριν των απόρων, αλλά δικαιούμενων αξιοπρεπούς διαβίωσης 120 τροφίμων του.

Γ. – Ε. Καλαβρος Καθηγητής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή