Το μπόνους εδρών και η συγκυβέρνηση

Το μπόνους εδρών και η συγκυβέρνηση

Κύριε διευθυντά

Εάν ο εκλογικός νόμος ήταν η πρόταση του ΚΙΝΑΛ, τα αποτελέσματα θα ήταν: Ν.Δ. 150 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 91, ΚΙΝΑΛ 23, ΚΚΕ 15, Ελληνική Λύση 11 και ΜέΡΑ25, 10. Η μόνη δυνατότητα ύπαρξης κυβέρνησης θα ήταν αυτή της ψήφου ανοχής του ΚΙΝΑΛ προς τη Ν.Δ. Αλλως «ντουγρού» για επαναληπτικές εκλογές.

Το μπόνους των 50 εδρών ή των 35, υπό προϋποθέσεις, στο πρώτο κόμμα, έχει ως βάση τον τεχνητό μετασχηματισμό κυβερνήσεων μειοψηφίας σε πλειοψηφία. Σε αμφότερες δε τις περιπτώσεις αποτελεί αντιδημοκρατική πράξη. Η επινόηση τέτοιου «μπόνους» ανήκει δυστυχώς στο ΠΑΣΟΚ.

Η πρότασή μου εκλογικού νόμου θα έδινε στις τελευταίες εκλογές τα εξής αποτελέσματα στην αρχική, αλλά προσωρινή, κατανομή: Ν.Δ. 131, ΣΥΡΙΖΑ 103, ΚΙΝΑΛ 26, ΚΚΕ 17, Ελληνική Λύση 12 και ΜέΡΑ25 11.

Στην πρότασή μου το «μπόνους» προβλέπεται, ως επιβράβευση, για το κόμμα ή συμμαχία κομμάτων που συμφωνούν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και διαθέτουν ήδη τουλάχιστον 151 έδρες. Το σύνολο των εδρών της επιβράβευσης προκύπτει με αναλογική αφαίρεση εδρών από το ή τα κόμματα που δεν συμμετέχουν στην κυβερνητική πλειοψηφική συνεργασία και κατανέμεται επίσης αναλογικά σε όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας. Η επιβράβευση, που λειτουργεί τώρα ως κίνητρο συνεργασίας, δίνεται στην ήδη υπάρχουσα πραγματική πλειοψηφία στη Βουλή και όχι σε κάποια μειοψηφία επειδή είναι πρώτη σε έδρες (ακόμα και με 25%). Το ύψος της επιβράβευσης θα είναι πολύ χαμηλότερο των 50 με στόχο την ύπαρξη κυβερνήσεων συνεργασίας με 180 + έδρες.

Ο τρόπος αυτός θα συμβάλει σταδιακά και σε εντελώς διαφορετικές (κόσμιες) σχέσεις ανάμεσα στα κόμματα, τα οποία θα έχουν κατά νου την αναγκαστική μελλοντική τους συνεργασία, ενώ το επιχείρημα της χαμένης ψήφου θα πάει περίπατο. Σε κάθε περίπτωση ο κόσμος έχει κουραστεί από τις κομματικές διακηρύξεις τους περί «ιδεολογικής καθαρότητας» από τη μια και το τσουνάμι των διάφορων γυρολόγων της πολιτικής από την άλλη.

Το κατώφλι εισόδου στη Βουλή αρχικά μπορεί να παραμείνει, και με τον καιρό σταδιακά να καταργηθεί.

Θεοδωρος Σταθης, Πρώην υπουργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή