Το μεταναστευτικό, το Αιγαίο, η Ε.Ε.

Το μεταναστευτικό, το Αιγαίο, η Ε.Ε.

Κύριε διευθυντά

Η κυβέρνηση Μητσoτάκη έχει διαμορφώσει σθεναρές πολιτικές για το μεταναστευτικό, οι οποίες συζητήθηκαν ήδη στις Βρυξέλλες και έγιναν ευρέως αποδεκτές από το Βερολίνο κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού με τη συνοδεία του κ. Γ. Κουμουτσάκου. Τα νησιά του Aνατολικού Αιγαίου αναμένουν με αγωνία την ανακοίνωση της νέας κυβερνητικής πολιτικής και προσδοκούν τη γενική και αδιάσπαστη εφαρμογή της. Την τελευταία εβδομάδα αποβιβάστηκαν στη Λέσβο σχεδόν 2.000 μετανάστες εκμεταλλευόμενοι την αδιαφορία των τουρκικών ακτοφυλακών και λιμενικών. Οι νέες αφίξεις συγκλόνισαν το νησί, έστειλαν μηνύματα πανικού στη γειτονική Χίο και Σάμο και έγιναν πρωτοσέλιδο σε ορισμένες εφημερίδες. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί σχεδόν τις αγνόησαν – δεν είδαμε ούτε ένα πλάνο άφιξης καταρρακωμένων θυμάτων να στηρίζονται στα συρματοπλέγματα του μολυσμένου κάτεργου της Μόριας… Οπως άλλωστε το αγνόησε και η μέγιστη πλειονότητα των απανταχού Ελλήνων: τα τελευταία χρόνια η καταδυνάστευση των νησιών μας από τα προβλήματα που συσσωρεύει πάνω τους το μεταναστευτικό – προσφυγικό, παραμένει κρίσιμη και επίφοβη για τα μαρτυρικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ολόκληρη η υπόλοιπη ελληνική επικράτεια κωφεύει και εθελοτυφλεί.

Με βάση την ήδη υπάρχουσα πολυετή εμπειρία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μας δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί το πολυάνθρωπο, πολύπλοκο, παγκόσμιο και διηνεκές αυτό πρόβλημα. Και το ίδιο ισχύει για κάθε ευρωπαϊκό κράτος όσο κραταιό και καλά οργανωμένο – πόσο μάλλον για τη νησιωτική Ελλάδα του Αιγαίου! Αποτελεί προφανή διαπίστωση λοιπόν ότι, εφόσον η Ε.Ε. διαθέτει τη βούληση, τα οικονομικά μέσα και τη γραφειοκρατική επάρκεια, η διαχείριση του μεταναστευτικού στα σύνορά της απορρέει σαν υποχρέωση της γεωπολιτικής της ονότητας. Η συμφωνία με την Τουρκία για θέματα μετανάστευσης δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί μεμονωμένα ή με διακρατικές συμφωνίες – επετεύχθη από την Ε.Ε. και ισχύει (υποτίθεται ισότιμα) για όλα τα κράτη-μέλη της.

Κατά συνέπεια δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία για την τραγικά ανεπαρκή εθνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δέχτηκε με ιδεολογικές παρωπίδες τους μετανάστες ανεξαρτήτως ταυτότητας και προέλευσης, τους εκμεταλλεύτηκε μεγαλόσχημα σαν αντίδωρο ευσπλαγχνίας, εισέπραξε πακτωλούς χρημάτων και καλής θελήσεως από την Ε.Ε. και άλλες χώρες, ενώ ταυτόχρονα θυσίασε απερίσκεπτα την κοινωνική γαλήνη και τα κοινωνικά κεκτημένα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χρέος να ανταποκριθεί με επάρκεια και σθένος, απαιτώντας τη συνεργασία της Ε.Ε. και ταυτόχρονα εκχωρώντας της τον νομικό και γεωγραφικό χώρο για να δράσει αποτελεσματικά. Χρειαζόμαστε έναν αιγαιοπελαγίτικο χώρο εισόδου των μεταναστευτικών ροών – ένα νησί στη μέση της θάλασσάς μας όπου η Ε.Ε. θα στήσει κέντρα υποδοχής, περίθαλψης, ταυτοποίησης, κράτησης, προώθησης και επαναπατρισμού. Η οργάνωση, η στελέχωση και η γραφειοκρατία θα πρέπει να πληρούν όλες τις αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές.

Τα πλεονεκτήματα μιας ευρωπαϊκής πύλης εισόδου στο Αιγαίο είναι πρόδηλα και πολλαπλά. Αναφέρω μερικά: De facto διεθνοποίηση του μεταναστευτικού – κεντρική διαχείριση και κεντρικός σχεδιασμός εισερχομένων με κριτήρια Ε.Ε. – ισοδύναμη αντιμετώπιση της Τουρκίας quid pro quo και απαίτηση υλοποίησης των συμφωνηθέντων – μέγιστη εξοικονόμηση πόρων – μέγιστη εκμετάλλευση δυνατοτήτων σε συνεργασία με τις χώρες προελεύσεως – αποσυμφόρηση των ελληνικών νησιών και γενικά της χώρας μας – αποθάρρυνση των διακινητών, αλλά και των μεταναστών – δημιουργία και εκμετάλλευση διπλωματικών και πολιτικών ερεισμάτων έναντι των χωρών προέλευσης – οριοθέτηση και αντιμετώπιση συνεπειών πολέμου και καταστροφών.

Εάν η Ελλάδα δεν είχε αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια το προπύργιο της Ευρώπης απέναντι στις μεταναστευτικές ροές, τότε σίγουρα ο κοινωνικός ιστός πολλών ευρωπαϊκών πόλεων θα είχε διαρραγεί από πράξεις τρομοκρατίας και φανατισμού. Παράλληλα, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αντισταθεί ή να διαχειριστεί μεταναστευτικές ροές χωρίς τη δυναμική συμμαχία της Ε.Ε. Η άμεση, ειλικρινής και μακροπρόθεσμη συνεργασία Ε.Ε. και Ελλάδος με βάση τη γεωπολιτική μας θέση και τα τερατώδη μεγέθη του μεταναστευτικού αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη επιβίωσης.

Μιχαλης Μοσχος, Χίος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή