«Τι τρέλα είναι αυτή που πάει στα βουνά;»

«Τι τρέλα είναι αυτή που πάει στα βουνά;»

Κύριε διευθυντά

Στην «Καθημερινή» της Κυριακής 4-8-19 δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδο κείμενο με τίτλο: «Ο Ολυμπος απαιτεί σεβασμό!». Με την αφορμή αυτή, επιθυμώ να προσθέσω τα ακόλουθα:

Επειδή συμβαίνει να είμαι ίσως ο παλαιότερος «εν ζωή» βετεράνος ορειβάτης-αναρριχητής στην Ελλάδα, νιώθω μεγάλη αγανάκτηση βλέποντας την καινούργια εξωφρενική μόδα. Τα βουνά μας που με δέος, σεβασμό και λατρεία ανεβαίναμε κάποτε, σήμερα αντιμετωπίζονται σαν αρένες.Θεσπίζονται αγώνες δρόμου, ταχύτητας και αντοχής στα μονοπάτια των βουνών, που με τόσο κόπο δημιούργησαν και συντηρούσαν οι παλαιοί. Τι τρέλα είναι πάλι αυτή; Σου λένε: Μαραθώνιος Ολύμπου, Γκαμήλας, Βαρδουσίων και άλλα τέτοια ηχηρά. Αποτέλεσμα: Καταστρέφονται τα μονοπάτια, ρυπαίνεται το περιβάλλον, χάνεται πια η ωραία ατμόσφαιρα που δημιουργούσε η ανάβαση στο βουνό και η επαφή με τη φύση. Φοβερό πράγμα. Είναι όμως ίδιον των καιρών που ζούμε. Ο,τι ωραίο και καλό έχουμε, το καταστρέφουμε. Τέλος πάντων, αν οι αρμόδιοι κρίνουν απαραίτητη την προπόνηση των δρομέων στα βουνά, ας τους παραχωρηθεί το όρος Πεντέλη που είναι ήδη κατεστραμμένο από τα νταμάρια και τις φωτιές. Ετσι θα γλιτώσουμε τα άλλα βουνά.

Τον περασμένο μήνα συνάντησα στις παρυφές της Τύμφης (Γκαμήλα) τέτοιους δρομείς, να παρασύρουν πέτρες και χώματα, ροβολώντας από την Αστράκα και να πετάνε τρέχοντας πλαστικά μπουκάλια νερού (όπως γίνεται στον πραγματικό Μαραθώνιο, αλλά εκεί τουλάχιστον τα μαζεύουν άλλοι).

Από τη μια θεσπίζονται και προβάλλονται Εθνικοί Δρυμοί και ορεινές περιοχές «ιδιαιτέρου κάλλους» και από την άλλη αδιαφορούμε για την καταστροφή τους.

Τουλάχιστον στον Ολυμπο που τον επισκέπτονται χιλιάδες ξένοι με θαυμασμό και λατρεία για την ελληνική μυθολογία, πρέπει να σταματήσει αυτό το κακό.

Ντινος Δελφος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή