Ο Ομπάμα και η κόρη που θα ήθελε να έχει

Ο Ομπάμα και η κόρη που θα ήθελε να έχει

Κύριε διευθυντά

Στις 22 Σεπτεμβρίου η Ευρυδίκη Μπερσή στο άρθρο της «Η σύγχρονη Σουηδή που δεν μασάει τα λόγια της» έγραψε πολύ επαινετικά σχόλια για τη μαθήτρια Γκρέτα Τούνμπεργκ, το κορίτσι-σύμβολο που έγινε αφορμή να μαζευτούν σε 5.549 πορείες διαμαρτυρίας εκατομμύρια κόσμου, σε 149 χώρες και στην Αθήνα, με σκοπό την αφύπνιση από τη βαθιά νάρκη που έχει περιπέσει ο πλανήτης στο σοβαρότατο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Που χτυπάει καμπανάκι δυσμενέστατων εξελίξεων σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπως εξαφάνιση πολλών ειδών πανίδας και χλωρίδας αφενός, αλλά και του ανθρώπινου είδους αφετέρου. Οι κινητοποιήσεις αυτές έκαναν τον ΟΗΕ να πάρει πρωτοβουλίες. Και ο γενικός γραμματέας του, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Διάσκεψη για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη δεν θα έδινε τον λόγο σε ηγέτες που δεν έχουν προτάσεις για το θέμα. Οπως στους Τράμπ, Μπολσονάρο και στον Αυστραλό Σκοτ Μόρισον.

Οι ευαισθησίες της μικρής αυτής κοπέλας, εκτός από το κύμα αφύπνισης, διαμαρτυρίας και διαδηλώσεων παγκοσμίως, έχουν προκαλέσει και πολλαπλά σχόλια για τη δράση της. Τα περισσότερα θετικά, αφού προσωπικότητες παγκοσμίου κύρους, όπως ο Ομπάμα και ο Πάπας, τη δέχτηκαν και συνομίλησαν μαζί της, αλλά και αρνητικά από λίγους, που πάντα βρίσκουν κάτι στραβό, εκεί που η πλειονότητα τα βλέπει θετικά και συμπαρατάσσεται. Μερικοί μίλησαν για τον ελαφρό αυτισμό που έχει η κοπέλα και συνέδεσαν τη δράση της με την πάθησή της!

Αλλοι επετέθησαν σφόδρα, με επιχειρήματα που δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά σε ψυχολογικές αναλύσεις. Οπως ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Τάκης Θεοδωρόπουλος, που στις 21 Αυγούστου έγραψε το άρθρο «Η κόρη που δεν θα ήθελα να έχω», γεμάτο με απαξιωτικά σχόλια.

Στο άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε από τη δημοκρατική «Καθημερινή» ωραία απάντηση του δρος Βασιλείου Σιταρά (Γενεύη) στις 31 Αυγούστου, στην επιστολή «Η ελληνική σκέψη και η 16χρονη Γκρέτα». Εκεί παρέθεσε δεδομένα – data 107 επιστημόνων που πρόσφατα παρουσίασαν στη Γενεύη και ήταν καρπός τριετούς μελέτης.

Θαυμάζουμε εμείς οι μεγαλύτεροι τις ευαισθησίες και την ενεργητικότητα της νέας αυτής, που μίλησε με θάρρος στο Αμερικανικό Κογκρέσο, στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση και σε άλλα διεθνή fora. Ευελπιστούμε το κύμα που έχει προκαλέσει να γίνει τσουνάμι που θα σαρώσει την αδιαφορία των πολλών αλλά και θα βάλει φρένο στα συμφέροντα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που πρώτα βλέπουν τα κέρδη τους, αδιαφορώντας για την επιβίωση του πλανήτη.

Δημητρης Γεωργαντας, Χειρουργός, Μαρούσι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή