Διαβάζοντας ιστορία και η Βόρεια Μακεδονία

Διαβάζοντας ιστορία και η Βόρεια Μακεδονία

Κύριε διευθυντά

Ο σεβαστός καθηγητής Χρήστος Γιανναράς, κάθε Κυριακή μας προσφέρει τις επιφυλλίδες του, που ομολογουμένως για τον μέσο αναγνώστη είναι δύσκολες. Μερικές φορές χρειάζεσαι δεύτερη φορά ανάγνωσης για να βγάλεις το συμπέρασμα, στην περιεκτική γραφή που πάντα καταθέτει. Στις 22 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Αναλφαβητισμός, δηλαδή αυτοχειρία» η γραφή του ήταν βατή και κατανοητή μιας και το θέμα του ήταν το άσχημο συμπέρασμα της Ανεξάρτητης Αρχής, πως οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας είναι σε μεγάλο ποσοστό λειτουργικώς αναλφάβητοι!

Στην τελευταία του παράγραφο όμως υπάρχουν αντιρρήσεις. Το τμήμα «Ξεχνάμε πως η “Ευρώπη” χάρισε τη Μικρασία… την Ανατολική Ρωμυλία στους Βούλγαρους» είναι ιστορικώς σωστό. Η τελευταία φράση όμως «τη Μακεδονία στους αργοφτασμένους Σκοπιανούς» (τη χάρισε εννοεί η Ευρώπη στους Σκοπιανούς) είναι λάθος. Διότι οι κάτοικοι της Βόρειας πλέον Μακεδονίας έκαναν δημοψήφισμα, όχι σαν το ελληνικό και αν και πέρασε πάνω από ένας χρόνος δεν άλλαξαν το αποτέλεσμά του. Με την πλειοψηφία της Βουλής τους δέχτηκαν και άλλαξαν όνομα, Σύνταγμα και σύμβολα. Επίσης, έβαλαν σε όλα τα ελληνικά αγάλματα ταμπέλες που αναγράφουν πως οι μορφές των είναι ήρωες της αρχαίας Ελλάδος και όχι των Σκοπίων. Και αυτά χωρίς πόλεμο μαζί μας, αλλά με την πλήρη δική τους συγκατάθεση. Πράγμα που γίνεται πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία χωρίς πόλεμο.

Να μην ξεχνάμε ότι στα Σκόπια υπήρχε η σπορά του ανεκδιήγητου Γκρούεφσκι, που έφτιαχνε τα υπερμεγέθη αγάλματα ξεχνώντας να πει ότι είναι ελληνικά και αφιονίζοντας μερίδα του κόσμου του. Τώρα βέβαια, δραπέτευσε στο εξωτερικό για να γλιτώσει το ένταλμα σύλληψης.

Γυρίζοντας τρεις δεκαετίες πίσω, οι μακαρίτες Γκλιγκόροφ και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα είχαν βρει τη λύση στο όνομα αν δεν υπήρχε το εμπόδιο Σαμαράς. Τότε ο Μητσοτάκης είχε πει ότι «το όνομα σε δέκα χρόνια θα το έχουμε ξεχάσει». Μερικοί μακεδονομάχοι όμως έκτισαν καριέρες πάνω στο θέμα εμποδίζοντας τη λύση. Τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες, βρέθηκαν ηγεσίες και στις δύο χώρες με ορθολογισμό και με την πίεση και θέληση Ευρώπης, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αποφάσισαν και έκαναν τη συμφωνία των Πρεσπών. Οταν έγινε η συμφωνία, τότε η αξιωματική αντιπολίτευση μίλησε για προδοσία, αλλά τώρα στην κυβέρνηση, άλλαξε την κρίση της και διαλαλεί πως θα κάνει το παν για τη σωστή τήρηση της συμφωνίας.

Τέλος ο κ. Γιανναράς ξεχνά και τη συμφωνία του Βουκουρεστίου του 1913. Τότε η γεωγραφική Μακεδονία μοιράστηκε σε τέσσερις χώρες. Η Ελλάδα πήρε 51%, η Γιουγκοσλαβία το 38%(;), η Βουλγαρία 10% και 1% η Αλβανία. Αρα καμία Ευρώπη δεν έδωσε τη Μακεδονία στους αργοφτασμένους Σκοπιανούς.

Χρειάζεται να θυμόμαστε την πρόσφατη ιστορία, για να βγάζουμε τα σωστά συμπεράσματα.

Δημητρης Γεωργαντας, Χειρουργός, Μαρούσι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή