ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Κίνα vs Ταϊβάν… διπλωματικώς 178 – 15

Κίνα vs Ταϊβάν… διπλωματικώς 178 – 15

Κύριε διευθυντά
Πριν από λίγες ημέρες, δύο μικρά νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, το Κιριμπάτι και τα Νησιά του Σολομώντα, αναγνώρισαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και έκλεισαν τις διπλωματικές αποστολές τους στην Ταϊβάν, περιορίζοντας τον αριθμό των κρατών που αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν σε 15 (έναντι 178 της Κίνας).

Η Κίνα, επενδύοντας 730 εκατομμύρια δολάρια στα Νησιά του Σολομώντα και απροσδιόριστο ακόμα ποσό στο Κιριμπάτι, εξασφάλισε:

– την περαιτέρω απομόνωση της Ταϊβάν, που έχει διακηρύξει ότι θα προσαρτήσει με ειρηνικά ή στρατιωτικά μέσα.

– την αύξηση των κρατών που θα ψηφίζουν υπέρ της στα Ηνωμένα Εθνη και στους περιφερειακούς οργανισμούς και κατά κάθε ψηφίσματος που καταγγέλλει την πολιτική της, τη συμπεριφορά της έναντι των γειτόνων της και την προσπάθειά της να αναδιαρθρώσει τη διεθνή κοινωνία στη βάση του απολυταρχικού, υψηλής τεχνολογίας, μοντέλου της.

– την πρόσβαση στους πόρους των κρατών αυτών που, αν και είναι μικρά σε έκταση και πληθυσμό, σταδιακά αναδεικνύονται σε υπερδυνάμεις της «γαλάζιας οικονομίας», λόγω της τεράστιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης τους.

– μελλοντικές διευκολύνσεις και ενδεχομένως στρατιωτικές βάσεις πάνω στη ωκεάνια λεωφόρο που συνδέει τις ηπειρωτικές ΗΠΑ με το Γκουάμ και τη σύμμαχο Αυστραλία, ώστε να μείνει, η Κίνα, μόνη κυρίαρχη δύναμη στον Δυτικό Ειρηνικό.

Οι διπλωματικές επιτυχίες της Κίνας, αθροιζόμενες στην εντυπωσιακή μεγέθυνση της στρατιωτικής της ισχύος, ιδιαίτερα της ναυτικής, προϊδεάζουν για την αναβίωση ενός προσφιλούς (στην Κίνα) μύθου, ότι το αρχιπέλαγος της Αυστραλασίας υπήρξε, μέχρι την έλευση των Ευρωπαίων, υποτελές σε αυτήν. Αλλά η άνοδος του νέου ηγεμόνα πιθανότατα θα φέρει την αντίδραση του παλαιού και αντισυσπειρώσεις μεταξύ των «υποτελών».

Γιαννης Χελμης, Νέα Σμύρνη