Το Πατριαρχείο Μόσχας και περί «Τρίτης Ρώμης»

Το Πατριαρχείο Μόσχας και περί «Τρίτης Ρώμης»

Κύριε διευθυντά

Ακούγεται ότι το Πατριαρχείο Μόσχας επιδιώκει να εξελιχθεί σε «Τρίτη Ρώμη». Στην πράξη όμως θα ήταν δύσκολο για τη Μόσχα μίαν πρωίαν να εξαγγείλει ότι είναι «Τρίτη Ρώμη».

Ομως αυτό εκ των πραγμάτων το επέτυχε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της σχισματικής Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Και τούτο διότι η εξαιτίας αυτής διακοπή της κοινωνίας του Πατριαρχείου Μόσχας των 80 εκατ. ορθοδόξων (το ήμισυ του ορθοδόξου πληρώματος) με το Οικουμενικό Πατριαρχείο από μόνη της οδηγεί εν τη πράξει στη δημιουργία «Τρίτης Ρώμης».

Οπως αναφέρει μητροπολίτης, μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σε άρθρο του της 27ης Σεπτεμβρίου, το θέμα «εδίχασε βαθύτατα τον ουκρανικό λαό, εδίχασε τις κατά τόπους αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, αφού όλες μαζί διαφωνούν με την αντικανονική εκχώρηση της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εδίχασε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, εδίχασε το Αγιον Ορος, θα διχάσει και τη σεπτή Ιεραρχία  μας».

Δηλαδή εν ολίγοις εδίχασε την Ορθοδοξία. Αυτό επεδιώκετο;

Δυστυχώς, ενόψει της εξετάσεως από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος του θέματος, εγκυμονεί μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα μας. Διότι είτε θετική είτε αρνητική απόφαση λάβει η Ιεραρχία, ζημιωμένοι θα είμαστε! Και εξηγούμαι:

Είναι γνωστό το ενδιαφέρον και οι πιέσεις των ΗΠΑ για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας. Επίσης, είναι γνωστός ο κίνδυνος εξ Ανατολών από την 75 εκατομμυρίων κατοίκων σταθερά εξοπλιζομένη Τουρκία. Προ του κινδύνου αυτού, οι καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι σημαντικός παράγων για τη χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά, και η Ρωσία, η οποία έχει και το δίκιο με το μέρος της, απειλεί με οικονομικές συνέπειες αν η Ιεραρχία αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της σχισματικής Εκκλησίας.

Ετσι ένα θέμα που έφερε, ως μη ώφειλε, εις το προσκήνιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρει τη χώρα μας μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Πρόταση: Να αναβληθεί η ψηφοφορία εις την Ιεραρχίαν για το θέμα αυτό.

Δημητρης Βανδωρος, Πρ. διοικητής Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή