Επένδυση στο Ελληνικό και «αστερίσκοι»

Επένδυση στο Ελληνικό και «αστερίσκοι»

Κύριε διευθυντά

Τα τεχνητά εμπόδια που είχαν τεθεί για να μην πραγματοποιηθεί η επένδυση στον χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό φαίνεται πως ξεπεράστηκαν. Το «δάσος» με τα ψηλά δέντρα δεν βρίσκεται στον χώρο του πρώην αεροδρομίου. Τα εγκαταλελειμμένα αεροπλάνα της Ολυμπιακής δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους Αθηναίους και δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Φυσικά, εάν κατά τη διάρκεια των έργων αποκαλυφθούν αρχαία, θα εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος.

Οι πληροφορίες σχετικά με την επένδυση είναι αποσπασματικές και γεννούν διάφορα ερωτήματα. Ασφαλώς θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του συγκροτήματος, που θα περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο και καζίνο. Υπάρχουν όμως προβλήματα, όπως:

α) Το ύψος του συγκροτήματος θα ξεπερνά τα 200 μέτρα. Το ύψος αυτό αντιστοιχεί σε κτίριο 70 ορόφων. Το ύψος είναι υπερβολικό, ξεπερνά το υψόμετρο του Παρθενώνα. Δημιουργείται, επομένως, ένα «τοπόσημο» ξένο προς το αττικό περιβάλλον.

β) Από την αεροφωτογραφία της περιοχής εκτιμάται ότι οι διάδρομοι κίνησης αεροσκαφών του παλιού αεροδρομίου είναι περίπου 2.000 στρέμματα. Εάν η υπόβασή τους έχει ύψος 3 μέτρα, έχουμε έναν όγκο 6.000.000 κυβικά μέτρα αδρανών υλικών. Τι θα γίνει με αυτά; Eνα τμήμα τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το νέο κτίριο, αφού υπάρχει σήμερα η σχετική τεχνολογία. Πού θα απορριφθούν τα υπόλοιπα;

γ) Δημιουργείται ένας νέος αστικός πόλος, που πρέπει να συνδεθεί και να συνυπάρξει με το πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας. Η σύνδεση πρέπει να γίνει με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Η όλη εργασία χρειάζεται την καθοδήγηση πολεοδόμων – χωροτακτών.

δ) Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από τη δημιουργία έως την υλοποίηση της επένδυσης, είναι μεγάλης σημασίας. Για τις ενεργειακές ανάγκες του συγκροτήματος πρέπει να χρησιμοποιηθούν ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.

ε) Θα αναφέρω ενδεικτικά το θέμα του νερού. Προβλέπεται η δημιουργία 1.600 στρεμμάτων πρασίνου. Για τη συντήρηση του πρασίνου χρειάζονται, κατά μέσον όρο, 5 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα, δηλαδή 8.000 κυβικά μέτρα νερού. Αν προστεθούν και οι λοιπές ανάγκες, για το ξενοδοχείο, το εμπορικό κέντρο κ.λπ., εκτιμάται ότι χρειάζονται 20.000 κυβικά μέτρα νερού κάθε μέρα. Πού θα βρεθεί αυτό το νερό; Θα τοποθετηθούν συστήματα αφαλάτωσης και σε ποιες θέσεις;

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι «υπέρ» ή «κατά» της συγκεκριμένης επένδυσης πριν από τη γνωστοποίηση των βασικών γνωρισμάτων του έργου και την επίδρασή του στο περιβάλλον.

Κωστας Γ. Τζαμουζακης, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή