Βετεράνοι οδηγοί σε χώρα παραβόλων

Βετεράνοι οδηγοί σε χώρα παραβόλων

Κύριε διευθυντά

Απέκτησα γαλλικό δίπλωμα οδήγησης το 1964 όταν φοιτούσα στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης. Την ίδια περίοδο πήρε δίπλωμα οδήγησης ομήλικος Γάλλος φίλος μου. Ο Γάλλος έκτοτε ούτε ανανέωση διπλώματος έκαμε, ούτε σε ιατρικές εξετάσεις υποβλήθηκε και οδηγεί ελεύθερα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ εγώ από το 65ο έτος και εντεύθεν υποβάλλομαι σε ιατρικές εξετάσεις ανά τριετία αρχικά και τώρα ανά διετία, πληρώνοντας παράβολα επί παραβόλων και αντίστοιχες αμοιβές τεσσάρων ιατρών για τη χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων και νέων φωτογραφιών, ωσάν η όψις μου να αλλάσσει ανά διετία.

Ερωτώ, πώς με το γαλλικό δίπλωμα μπορώ να οδηγώ σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και δεν μπορώ να οδηγώ στη χώρα μου, ενώ ο Γάλλος οδηγεί; Αρα μήπως είναι μειονέκτημα το να είμαι Ελλην υπήκοος; Ορθώς καταργείται η εξέτασις σε ηλικιωμένα άτομα με εμπειρία οδήγησης περισσότερο από 50 έτη. Ως προς τις ιατρικές εξετάσεις είναι λογικό να γίνονται, αλλά όχι και ανά διετία.

Θα ήταν λοιπόν εξίσου λογικό η νέα διετής παράταση να γίνει αυτομάτως χωρίς νέες ιατρικές εξετάσεις, χωρίς νέα παράβολα, χωρίς νέες φωτογραφίες και κυρίως, χωρίς την ταλαιπωρία ηλικιωμένων οδηγών.

Πασιφανές γίνεται ότι το ελληνικό Δημόσιο τις επινόησε ως πηγή εσόδων, δηλαδή καθαρά φοροεισπρακτική, αδιαφορώντας για το βαλάντιο των συνταξιούχων.

Ωρα λοιπόν είναι η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το μέτρο καταργώντας μαζί με την εξέταση και τις ανά διετία ιατρικές εξετάσεις για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, μετατρέποντας σε τριετούς διάρκειας και μειώνοντάς τες σε δύο, ήτοι παθολόγου και οφθαλμιάτρου. Αλλωστε, προς τούτο συνηγορούν και οι στατιστικές των αιτίων των τροχαίων ατυχημάτων που βαίνουν φθίνοντα συναρτήσει με την αύξηση του ορίου ηλικίας.

Παν. Καρακατσουλης, Ομότ. καθηγ. του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή