ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Συνταγή υπομονής αλλά πόσο, για γιατρό;

syntagi-ypomonis-amp-nbsp-alla-poso-gia-giatro-2347591

Κύριε διευθυντά
Πολλά πράγματα στην Ελλάδα δεν δουλεύουν καλά. Αυτό όλοι το ξέρουμε. Φυσικά και η υγειονομική περίθαλψη ποτέ δεν ήταν άριστη. Αλλά κάπως δούλευε.

Ωσπου η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξε την υπάρχουσα κατάσταση και δημιούργησε τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, τον οποίο διατυμπάνισε ότι ήταν τέλειος. Ας δούμε όμως παρακάτω αυτή την «τελειότητά» του:

Στις 22 Οκτωβρίου, τηλεφώνησα στον οικογενειακό γιατρό της περιοχής μου, για να μου κλείσει ένα ραντεβού, ώστε να τον επισκεφθώ. Η γραμματέας, που απάντησε στο τηλεφώνημά μου, μου είπε ότι η πλησιέστερη ημερομηνία που μπορούσε να με δεχθεί ο γιατρός ήταν η 13η Νοεμβρίου, δηλαδή 22 μέρες μετά! Αν ήταν ποτέ δυνατόν. Εξήγησα στην κοπέλα ότι δεν ήθελα να με εξετάσει ο γιατρός, αλλά μόνο να μου γράψει τα φάρμακά μου. Εκείνη όμως επέμεινε ότι, και για αυτή την τόσο απλή εργασία, η ημερομηνία παρέμενε η ίδια.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Γιατί το ραντεβού, που μου όριζαν, ήταν για τις οκτώ παρά τέταρτο το βράδυ! Εξήγησα στην κοπέλα ότι η ώρα αυτή ήταν απαράδεκτη για μένα, γιατί είμαι ηλικιωμένος και δεν κυκλοφορώ το βράδυ, και την παρακάλεσα να μου ορίσει ένα πρωινό ραντεβού, ή έστω ένα νωρίς το απόγευμα.

Πήρα όμως την αποστομωτική απάντηση ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί ο γιατρός δέχεται μόνο μετά τις 7 το βράδυ.

Δυστυχώς πληροφορήθηκα ότι ανάλογα συμβαίνουν και σε άλλες περιοχές, που κάποιοι τα θεωρούν αναπόφευκτα, αφού ο γιατρός αμείβεται με λιγότερο από ένα ευρώ για κάθε επίσκεψη. Αυτή όμως δεν είναι δικαιολογία. Εάν αυτή η αμοιβή δεν του αρκούσε, δεν έπρεπε να αναλάβει αυτή τη δουλειά.
Συμπέρασμα. Κάτι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτός ο θεσμός. Και να αλλάξει σύντομα. Χειμώνας έρχεται, οι ανάγκες των ασφαλισμένων για ιατρική περίθαλψη θα μεγαλώσουν, και με την υπάρχουσα κατάσταση δεν θα μπορούν να καλυφθούν.

Νικος Δυοβουνιωτης, Πολιτικός Μηχανικός, Κηφισιά