Διεύρυνση α λα Τσίπρα με δόσεις Μακιαβέλι

Διεύρυνση α λα Τσίπρα με δόσεις Μακιαβέλι

Κύριε διευθυντά

Η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να προσκαλέσει στο κόμμα του τους «παλιούς» του Γ. Παπανδρέου, ξεχνώντας τι εκείνοι γι’ αυτόν, και τι αυτός για κείνους, έσουρναν πριν από λίγα χρόνια, μας θύμισε τις συμβουλές του Μακιαβέλι προς τον Λαυρέντιο των Μεδίκων, στο βιβλίο του «Ο Ηγεμόνας» που έγραψε γι’ αυτόν το 1513.

Εκεί, ο Νικολό Μακιαβέλι γράφει (μετάφραση Ν. Καζαντζάκη, Εκδόσεις ΓΑΛΑΞΙΑ, 1961):

«Οι ηγεμόνες και προπάντων οι καινούριοι βρήκαν περισσότερη πίστη κι ωφέλεια από τους ανθρώπους που στην αρχή της εξουσίας τους ήταν ύποπτοι, παρά από τους ανθρώπους που τους είχαν εμπιστοσύνη. Ο Παντόλφος Πετρούκης, ηγεμόνας της Σιένας, κυβερνούσε το κράτος του περισσότερο μ’ εκείνους που του είχαν φανεί ύποπτοι παρά με τους άλλους (…).

Οσοι στην αρχή μιας ηγεμονίας στάθηκαν αντίμαχοι έχουν ανάγκη, για να κρατηθούν, να τους υποστηρίξει ο ηγεμόνας, κι έτσι ευκολώτατα μπορεί να τους κερδίσει. Κι αυτοί είναι υποχρεωμένοι να τον υπηρετούν με μεγαλύτερη πίστη, αφού μάλιστα ξέρουν πως πρέπει με τις πράξεις τους να σβήσουν την κακή γνώμη που είχε γι’ αυτούς. Κι έτσι ο ηγεμόνας ωφελείται περισσότερο παρά από εκείνους που υπηρετώντας τον με υπερβολική σιγουράδα παραμελούν τα συμφέροντά του».

Επίκαιρος φαίνεται να είναι ο Μακιαβέλι, όταν υποστηρίζει πως ο Ηγεμόνας/Αρχηγός ωφελείται περισσότερο από τους ανανήψαντες, «για να κρατηθούν», αντίμαχους παρά από εκείνους «που τους είχε εμπιστοσύνη».

Ραφαηλ Μεν. Μαϊοπουλος, Πρώην γενικός διευθυντής Οικονομικού ΔΕΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή