Αλλη άποψη και αντιπαράθεση

Αλλη άποψη και αντιπαράθεση

Κύριε διευθυντά

Σας γράφουμε για να εκφρά́σουμε τη δυσαρέσκειά μας σχετικά με δημοσίευμα ισλαμοφοβικού περιεχομένου χωρίς την ουσιαστική δυνατότητα αντίκρουσης ή αντιπαράθεσης.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2020, δημοσιεύσατε άρθρο της συγγραφέως Ελεάνας Βλαστού με τίτλο «Η εμμονή με τον ρατσισμό είναι η νέα μισαλλοδοξία», στο οποίο περιγράφει την εμπειρία της στο λονδρέζικο μετρό, όπου ένας άνθρωπος μουσουλμανικού θρησκεύματος βγάζει από την τσάντα του ένα χαλάκι προσευχής για να προσευχηθεί. Η συγγραφέας του άρθρου, που φιλοξενείτε στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας σας, υποστηρίζει ότι, αν αντιδρούσε στο περιστατικό, το οποίο βρήκε «ναρκισσιστικό», θα την αποκαλούσαν ρατσίστρια, διότι ως γυναίκα, λευκή και προνομιούχα δεν της επιτρέπεται η κριτική. Η συγγραφέας ουσιαστικά ασκεί κριτική στην πολιτική ορθότητα και ισχυρίζεται πως ομάδες μειονοτήτων που θεωρούνται βαλλόμενες τελικά χαίρουν μεγαλύτερης προστασίας από την ίδια, που δεν ανήκει σε καμία από αυτές.

Δεν επιθυμούμε να υπεισέλθουμε στην ουσία των επιχειρημάτων της κ. Βλαστού, τα οποία θεωρούμε αφενός ανυπόστατα, αφετέρου επικίνδυνα, καθώς είναι αυτά που προωθούν την πραγματική μισαλλοδοξία, που είναι πηγή δεινών για χιλιάδες συνανθρώπους μας –και όχι τη «νέα» μισαλλοδοξία, που είναι πηγή δεινών για χιλιάδες συνανθρώπους μας– και όχι τη «νέα» μισαλλοδοξία που εφευρίσκει η κ. Βλαστού ήδη από τον τίτλο του κειμένου της, η οποία το πολύ πολύ να προκαλεί δύσπνοια σε ρατσιστές που θέλουν να μπορούν να εκφράζουν τον ρατσισμό τους, αλλά χωρίς να κατηγορηθούν ότι το κάνουν.

Επιθυμούμε όμως να στηλιτεύσουμε την επιλογή σας να δημοσιεύσετε το άρθρο, απενεργοποιώντας τη δυνατότητα σχολιασμού κάτω από αυτό και, επιπλέον, να δημοσιεύσετε απαντητικό άρθρο γνώμης (14/2/20, «Γυναίκα λευκή φοβάται μουσουλμάνο») του συνεργάτη σας Τάκη Θεοδωρόπουλου, το οποίο δεν δημοσιεύεται προκειμένου να συμβάλει στον διάλογο παρέχοντας μια αντίθετη οπτική, αλλά προκειμένου να ενισχύσει και να συντηρήσει τα φοβικά αισθήματα του πρώτου άρθρου.

Επιλέγετε, λοιπόν, να φιλοξενήσετε την ίδια –πολιτικά, μη ορθή– άποψη, ενισχυμένη δις, χωρίς να υπάρχει δημοσιευμένη διαφορετική προσέγγιση από άλλον συντάκτη και χωρίς η εφημερίδα σας να διευκρινίζει αν συντάσσεται ή όχι με τις απόψεις που προβάλλονται. Απουσία ανάλογης διευκρίνισης (π.χ. «οι απόψεις που εκφράζονται δεν απηχούν απαραίτητα την άποψη της εφημερίδας»), ο αναγνώστης μπορεί να υποθέσει ότι η συντηρητική μα και φιλελεύθερη εφημερίδα σας έχει κάνει μια στροφή προς τη διασπορά φοβικών τάσεων και, ως εκ τούτου, αίρει και τον φιλελεύθερο χαρακτήρα της. Αν έχετε δημοσιεύσει κάποιο άλλο άρθρο πέραν αυτού του κ. Θεοδωρόπουλου που αντικρούει τις απόψεις αυτές, με χαρά να μας το υποδείξετε.

Εμείς εκτιμάμε βαθύτατα την ιστορική και επίμονη «Καθημερινή», που σε καιρούς κρίσης του Τύπου καλύπτει με συνέπεια στην ποιότητα την ειδησεογραφία και παρέχει τροφή για σκέψη στους ενεργούς πολίτες του τόπου μας.

Για τον λόγο αυτό, στενοχωριόμαστε διπλά όταν, εν μέσω ενός φτωχού μιντιακού τοπίου, ένα αξιόπιστο Μέσο επιλέγει να μην κρατήσει έστω την ισορροπία, για ένα ζήτημα όπου έτσι κι αλλιώς τα επιχειρήματα κάθε πλευράς κρίνονται από την αμείλικτη καθημερινότητα και όχι από τη θεωρία, όσο όμορφα και αν αυτή διατυπώνεται στο χαρτί.

Ο οργανισμός μας συμμετέχει στο πρόγραμμα «Get The Trolls Out», του οποίου ηγείται το Media Diversity Institute και, μαζί με άλλους οργανισμούς από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ην. Βασίλειο, την Ουγγαρία και το Βέλγιο, πραγματοποιεί εβδομαδιαίο monitoring στα ΜΜΕ για την ανίχνευση πηγών μισσαλοδοξίας, που αφορά εξίσου τον χριστιανικό, μουσουλμανικό και εβραϊκό πληθυσμό στις χώρες αναφορές.

Η ομάδα του Καρπού

Απάντηση:

H θέση της εφημερίδας εκφράζεται διαυγώς μέσω του κύριου άρθρου της, ενώ οι αρθρογράφοι, συνεργάτες και σχολιαστές της καταθέτουν επωνύμως, με σεβασμό στη δεοντολογία και στις αρχές που η «Κ» υπηρετεί απαρεγκλίτως, προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις που κρίνονται και αξιολογούνται δημοσίως, συμβάλλοντας στον γόνιμο δημοκρατικό διάλογο. Αλλωστε, όπως διαπιστώνουν καθημερινά οι αναγνώστες της «Κ», ο πλουραλισμός και ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη βοηθούν στη σύνθεση και στην τεκμηρίωση γνώμης.

«Κ» 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή