Τα πολλά «μαθήματα» από το σοκ της πανδημίας

Τα πολλά «μαθήματα» από το σοκ της πανδημίας

Kύριε διευθυντά

Αναφέρομαι στον κορωνοϊό επί ελληνικού εδάφους. Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση των γεγονότων χωρίς να ξέρουμε την εξέλιξή τους, αλλά ας μετρήσουμε στα δάχτυλα των χεριών μας:

•Η κρίση του κορωνοϊού βοηθάει το αναγκαίο κλείσιμο των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας όχι μόνο για πατριωτικούς, αλλά και για υγειονομικούς λόγους. Συμβάλλει επίσης στην πανευρωπαϊκή καταδίκη του Ερντογάν σαν επιθετικού εκβιαστή και στην απαξίωσή του εντός της Τουρκίας διότι δεν έλαβε απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

•Η κρίση του κορωνοϊού μάς εντάσσει όλο και συμπαγέστερα στην ενωμένη Ε.Ε., με κοινά σύνορα, κοινούς σκοπούς, κοινές δομές και έμπρακτες δυνάμεις αλληλοστήριξης.

•Η κρίση του κορωνοϊού μάς αναγκάζει σε περισυλλογή: Ολοι θα βιώσουμε μια εκτενή περίοδο αυτογνωσίας και αναθεώρησης με τρόπους που ο καθένας επιλέγει για τον εαυτό του. Το Internet αποδεικνύεται παντοιοτρόπως ευεργετικό και χρησιμότατο στην καθημερινή μας ζωή.

•Πρώτο παγκόσμιο θετικό σημάδι της κρίσης του κορωνοϊού είναι η επίτευξη σχεδόν πλήρους ανοσίας στην Κίνα σε λιγότερο από 3 μήνες. Δεν υπάρχει, βεβαίως, αμφιβολία ότι αυτό επιτεύχθηκε με χρήση απολυταρχικών μεθόδων απομόνωσης και καταστολής – σε αντίθεση με τη φιλελεύθερη, laissez-faire Ιταλία, που επιβαρύνεται με πολλαπλάσια κρούσματα σε πληθυσμό 22 φορές μικρότερο από της Κίνας.

•Η κρίση του κορωνοϊού απομονώνει εξ ανάγκης τους μεταναστευτικούς πληθυσμούς παγκοσμίως – συγκεκριμένα, στα νησιά του Αιγαίου καθιστά πυρήνες μολύνσεων τις υπάρχουσες ανθυγιεινές δομές (Μόρια, ΒΙΑΛ, Βαθύ κ.λπ.) με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στις νησιωτικές κοινωνίες και στην υγεία των νησιωτών. Ποιος και με ποιον τρόπο θα περιθάλψει τις εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, φορείς COVID-19 όταν ξεσπάσει ο λοιμός στη Μόρια; Ανάλογα ερωτήματα προκύπτουν και για τις γειτονιές μεταναστών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α.

•Η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση (σύνορα, οικονομία, υποδομές υγείας, επαγγέλματα, κοινωνικές δράσεις) για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1940, αλλά και ταυτόχρονα σε πλήρη δημοκρατική εγρήγορση, με πρωτοφανή σύμπνοια κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με πολιτειακούς θεσμούς έγκυρους, ενεργούς, σεβαστούς. Η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων επικροτεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Πρόκειται για μια περίοδο που θα μείνει ιστορική.

•Η πίστη ότι η κρίση του κορωνοϊού θα ξεπεραστεί σε λίγους μήνες χάρη στην επιστήμη, στα περιοριστικά μέτρα, στην πειθαρχία και στην αυταπάρνηση πολλών συνανθρώπων μας δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις για το μέλλον, μας εμπνέει, μας συντροφεύει, μας δυναμώνει. Επιτέλους, ένα αποτελεσματικό αντίδοτο στην ελληνική ανεμελιά!

Αν μέχρι τώρα μετρήσατε επτά δάχτυλα και σας μένουν τρία, επιφυλάσσομαι σε επόμενη επιστολή.

Μιχαλης Μοσχος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή