Ταχεία διασπορά παραπληροφόρησης

Ταχεία διασπορά παραπληροφόρησης

Κύριε διευθυντά

Μολονότι ανήκω σε μια γενιά που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Internet, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τρόπου ζωής μας μέσω της πληθώρας των επιλογών που προσφέρει και εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο για λόγους ταχύτητας και διευκόλυνσης, είμαι βαθύτατα προβληματισμένος για τις συνέπειες του, ειδικότερα στον τομέα της ενημέρωσης. Η διαπίστωση δεν είναι τωρινό φαινόμενο, ωστόσο το ζήτημα αποκτά γιγαντιαίες διαστάσεις σε κρίσεις όπως αυτή που ζούμε εσχάτως, όταν και ο άνθρωπος επιχειρεί να ενημερωθεί στο μέγιστο δυνατό.

Για να γίνω πιο σαφής: Η μαζική και μη διασταυρωμένη πληροφορία που ενδέχεται να παρέχει κάθε λογής ιστοσελίδα και η αναπαραγωγή αυτής από τη σωρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθιστούν τη διασπορά της πολύ επικίνδυνη. Και για να το παραλληλίσω με την παγκόσμια πανδημία που ταλανίζει τον πλανήτη, η φήμη διασπείρεται τόσο εύκολα όσο ο κορωνοϊός. Η δε ανυπόστατη φήμη, ακόμα γρηγορότερα. Οταν μάλιστα ο ανθρώπινος εγκέφαλος δέχεται καθημερινά εκατομμύρια πληροφορίες, εύκολα γίνεται αντιληπτό πως ο «λεκές» δύναται να μπει στο πλυντήριο και να μη φύγει.

Αναπόδραστα θα υπάρξει ο αντίλογος. Τα υπόλοιπα ΜΜΕ δεν προωθούν μια ψευδή είδηση, δεν παραπληροφορούν τη μάζα, έχοντας μάλιστα μεγαλύτερη επιρροή; Πολύ αμφιβάλλω, είναι η δική μου εκτίμηση. Αφενός γιατί οι νέες γενιές πλέον έχουν στενότερη επαφή με το Διαδίκτυο, άρα αυτό χρησιμοποιούν και εμπιστεύονται, και αφετέρου διότι θεωρώ ότι η δύναμη του τελευταίου είναι πλέον μεγαλύτερη. Κάτι που συμβαίνει τώρα στη Μαλαισία, σε λίγα λεπτά θα έχει γίνει γνωστό σε έναν κάτοικο της Φρανκφούρτης, του Σάο Πάολο, του Καΐρου ή του Σίδνεϊ.

Ως εκ τούτου, προκύπτουν δύο εύλογα ερωτήματα: Υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για την προστασία μας από την παραπληροφόρηση στο Διαδίκτυο; Αν όχι, μήπως ήρθε η ώρα να δούμε το θέμα ολιστικά, ώστε η ανοχύρωτη κοινωνία να προστατευτεί; Γιατί μπορεί ο Σοφοκλής να είπε ότι «κανένα ψέμα δεν αντέχει στον χρόνο», εντούτοις σίγουρα δεν είχε συνυπολογίσει ότι κάποτε η δύναμη του ψέματος μπορεί να είναι τόσο μεγάλη που μέχρι να έρθει η αλήθεια να το αποκαταστήσει η ζημιά θα έχει ήδη γίνει και θα είναι ανεπανόρθωτη.

Φραγκισκος Ζαλωνης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή