Αντί Δανία του Νότου, γιατί όχι Σιγκαπούρη;

Αντί Δανία του Νότου, γιατί όχι Σιγκαπούρη;

Κύριε διευθυντά

Μέσα στη δίνη των τρεχόντων θεμάτων και των δυσκολιών που μας απασχολούν όλους με την εξάπλωση της ασθένειας του κορωνοϊού, ήθελα να στρέψω αλλού το βλέμμα. Ηθελα να πάρω μια άλλη ανάσα αισιοδοξίας για το εφικτό. Ηθελα να διώξω από μέσα μου τη σκιά του ανέφικτου. Ηθελα, έστω κι αν φαίνεται αφελές, να ρωτήσω γιατί η Ελλάδα να μην είναι Σιγκαπούρη.

Θαμπωμένη από τα φώτα και τους καλαίσθητους ουρανοξύστες γύρω από το λιμάνι στο κέντρο της νησιωτικής Σιγκαπούρης σκέπτομαι. Ενας πληθυσμός 5,7 εκατ. ανθρώπων όλοι κι όλοι κατάφεραν να κάνουν τη χώρα τους μια σημαντική οικονομική δύναμη στην οποία όλοι –Αυστραλία, Αμερική, Ευρώπη, Ιαπωνία και Κίνα– στρέφουν το ενδιαφέρον τους. Ανθρωποι προσηλωμένοι στο καθήκον με υποδειγματική εργατικότητα. Ανθρωποι εκπαιδευμένοι. Ανθρωποι ίσως γεννημένοι για εξυπηρέτηση με ευγένεια. Η οικονομική και εμπορική κίνηση στο ζενίθ τα τελευταία 20 χρόνια.

Και στη σημερινή κρίση είναι σημείο αναφοράς για κυβερνήτες άλλων χωρών σε πολλά σημεία λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Eμείς, 11 εκατ. με καπατσοσύνη, με ικανότητες πολύπλευρες. Μ’ έναν διαφορετικό πλούτο, που δεν χρειάζεται να επαινέσουμε πάλι. Kι όμως, τόσο πολύ απέχουμε από αυτά που πραγματοποιούνται εκεί.

O πρώην πρωθυπουργός της Lee Kuan Yew (απεβίωσε στα 91 του χρόνια το 2015), που έφθασε τη χώρα εκεί όπου βρίσκεται μεταφέροντάς την από το παραδοσιακό μονοπάτι του εισαγωγικού εμπορίου σε αυτό της εξαγωγικής δραστηριότητας, επισήμαινε στις ομιλίες του πολλές φορές: «Ζωγραφίστε το όραμα, μετά φτιάξτε όλη την υποδομή για να υποστηρίξετε τις καλύτερες διεθνείς επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύετε το εργατικό δυναμικό για να ανταποκρίνεται η χώρα στις απαιτήσεις. Το αποτέλεσμα: Εχετε χιλιάδες κολοσσούς που δημιουργούν τις περιφερειακές έδρες τους σε εσάς».

Μας λείπει το όραμα; Μας λείπει η αφοσίωση στο καθήκον, στο κοινό καλό, μας λείπει η εκπαίδευση; Η πειθαρχία; Κάτι μας εμποδίζει να κάνουμε το εφικτό… εφικτό. Εστω κι αν οι συγκρίσεις φαίνονται απλουστευμένες, εντούτοις ας ανοίξουμε το μυαλό μας για να δούμε τις άλλες διαστάσεις χωρών που έχουν ξεφύγει στην πρόοδο. Το αποδεικνύουμε σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο, και μπράβο μας. Ας κρατηθούμε προτού αρχίσουμε να χάνουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας και προς τα εκεί.

Ρεα Πουρναρα, Πόρτο Ράφτη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή