Η επιστροφή Καραμανλή, η ίδρυση της Ν.Δ.

Η επιστροφή Καραμανλή, η ίδρυση της Ν.Δ.

Κύριε διευθυντά

Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή το άρθρο του καθηγητή Ευάνθη Χατζηβασιλείου «Η ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας» στην έκδοση της εφημερίδος σας της Κυριακής 10 Μαΐου. Παρά την επιμελή καταγραφή των πρωτεργατών της ίδρυσής της, με προβολή και ενός ιδιαίτερα σημαντικού κατά την άποψή του, επιτρέψτε μου μερικά σχόλια καθότι, ως μέλος τότε, σε ηλικία 31 ετών (γεν. γραμματεύς του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας), της πρώτης μεταχουντικής κυβέρνησης εθνικής ενότητος, έζησα και εγώ τα συγκλονιστικά γεγονότα που ακολούθησαν την άφιξη και ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως πρωθυπουργού στις 24 Ιουλίου 1974.

Ο αρθρογράφος θα έπρεπε, κατά την άποψή μου, να αναφερθεί συνοπτικά σε αυτά, όπως στα γεγονότα της Κύπρου, με τους Αττίλα 1 και 2, στην έξοδό μας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, στη Διάσκεψη της Γενεύης καθώς και στην έγκαιρη καταστολή νέου πραξικοπήματος χουντικών. Ηταν όλα ο κύριος λόγος της ίδρυσης του νέου κόμματος με διαφορετικό όνομα από την προδικτατορική ΕΡΕ, λόγω συμμετοχής σε αυτό και στην τότε κυβέρνηση προσωπικοτήτων από προδικτατορικά δημοκρατικά κόμματα και αντιστασιακών.

Επίσης δεν εξήρε, παρότι την επισημαίνει, την αιφνίδια απόφαση του Καραμανλή να προκηρύξει εκλογές στις 17 Νοεμβρίου 1974, για να προλάβει το δυσμενές μετά τη χούντα κλίμα για επικράτηση φιλοδυτικού κεντροδεξιού κόμματος. Οι εκλογές αυτές πράγματι επέτρεψαν στη Ν.Δ. να κυβερνήσει τη χώρα για άλλα 7 χρόνια, μέχρι τη σαρωτική νίκη του ΠΑΣΟΚ στις 18 Οκτωβρίου 1981.

Ο κ. Χατζηβασιλείου επίσης δεν αναφέρει ότι, πριν από την επίσημη εξαγγελία της ιδρύσεώς του στις 4 Οκτωβρίου 1974, ο Καραμανλής είχε αποφασίσει ήδη από τις 29 Σεπτεμβρίου 1974 να αναθέσει την οργάνωση του νέου κόμματος στον Γ. Ράλλη. Αυτός επέλεξε για γενικό διευθυντή του κόμματος τον Τιμολέοντα Λούη και σύμβουλό του τον Φίλιππο Μεσσηνέζη, αμφότεροι πρώην πεπειραμένοι προπολεμικοί γεν. διευθυνταί υπουργείων και φίλοι του. Χάρη σε αυτούς για πρώτη φορά στην Ελλάδα κεντροδεξιό κόμμα, κατά το πρότυπο ευρωπαϊκών και αμερικανικών, απέκτησε δεξαμενή σκέψεως, γνωστή διεθνώς ως think tank.

Το Κέντρο Πολιτικής Ερευνας και Επιμορφώσεως (ΚΠΕΕ) ιδρύθηκε και στελεχώθηκε με νέους επιστήμονες τον Ιανουάριο του 1975.

Η συμβολή του αρχικά με σεμινάρια για τα νέα στελέχη της Ν.Δ., στη συνέχεια με τα συνέδρια που οργάνωνε μέχρι και το 1981 και το μηνιαίο περιοδικό του «Τα Επίκαιρα» συνέβαλαν στη διαμόρφωση της πολιτικής ταυτότητος της Ν.Δ. ως φιλελεύθερου κεντροδεξιού κόμματος μέχρι σήμερα.

Στρατής Ε. Στρατήγης, Επ. δικηγόρος Δ.Ν., τ. βουλευτής Επικρατείας, Αθήνα

Aπάντηση:

Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις του κ. Στρατή Στρατήγη στο άρθρο μου για την ίδρυση της Ν.Δ. Ας μου επιτρέψει απλώς να επισημάνω ότι τα υπόλοιπα γεγονότα του 1974 στα οποία αναφέρεται έχουν ήδη γίνει αντικείμενο άλλων άρθρων στην ιστορική σελίδα της «Κ». Οπωσδήποτε, τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για τις επισημάνσεις και τις συμπληρώσεις του, ειδικά όσον αφορά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Ευάνθης Χατζηβασιλείου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή