Η παρακαταθήκη Ιωάννη Καποδίστρια

Η παρακαταθήκη Ιωάννη Καποδίστρια

Κύριε διευθυντά

Μέσω της «Καθημερινής» απευθυνόμαστε στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021»:

Ο Ιω. Καποδίστριας υπήρξε μια εξέχουσα ευρωπαϊκή προσωπικότητα, με ικανότητες πολύ πάνω από το ανθρώπινο μέτρο.

Για εκείνον έχουν γραφτεί πολλά κι από πολλούς. Συχνά διατυπώνονται και αυθαίρετες κρίσεις, που κάθονται προσωρινά σαν τη σκόνη, χωρίς όμως να μπορούν να αλλοιώσουν την προσφορά του:

Στα 30 χρόνια της σταδιοδρομίας του, εκτός όλων των άλλων, συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία και οργάνωση τριών κρατών (Επτανήσου Πολιτείας, Ελβετίας και Ελλάδας).

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ελληνική Πολιτεία, μέσα στις στάχτες και το αίμα του πολέμου, κυριολεκτικά θεμελίωσε, όσο πιο στερεά γινόταν, ένα εν δυνάμει ανεξάρτητο κράτος.

Δυο αιώνες μετά, παραμένει στην κοινή συνείδηση ο πιο καταξιωμένος και αγνός Ελληνας πολιτικός. Η παρακαταθήκη του –άσβεστη πηγή έμπνευσης– σφυρηλατήθηκε με αξίες που συνεχίζουν να μας οιστρηλατούν: α. πίστη στο συλλογικό ανιδιοτελές ιδανικό της προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα και β. απαρέγκλιτη προσήλωση στο καθήκον. Ο ίδιος έγραψε, δέκα μέρες πριν από τη δολοφονία του:

«Ας λένε και ας γράφουν ό,τι θέλουν. Ερχεται, όμως, ο καιρός που οι άνθρωποι κρίνονται όχι για όσα είπαν ή έγραψαν για τις πράξεις τους, αλλά για όσα μαρτυρούν οι ίδιες οι πράξεις τους. Με τη δύναμη που μου δίνει αυτό το αξίωμα, έζησα στον κόσμο μέχρι τη δύση της ζωής μου, όπως ακριβώς επιθυμούσα. Είναι αδύνατον να αλλάξω σήμερα, αλλά θέλω να κάνω ό,τι πρέπει, και ας γίνει ό,τι γίνει».

Ευχόμαστε στην επέτειο του ’21 να εστιάσουμε σε όσα μας ενώνουν. Είναι πολλά. Αρκεί να τα σεβαστούμε και να τα αναδείξουμε· με κριτική μετριοπάθεια και θέτοντας υπεράνω όλων τη χώρα μας και τη δημοκρατία μας.

Γιαννης Πιερης, Σπυρος Παδοβας, Περικλης Παγκρατης, Πρόεδροι Μουσείου Καποδίστρια – Κέντρου Καποδιστριακών Μελετών, Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας και Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή