Δικτατορία Μεταξά

Κύριε διευθυντά

Στις 17 Μαΐου ο Πάσχος Μανδραβέλης έγραψε το άρθρο «Η αποτίμηση της Ιστορίας». Μεταξύ άλλων παραθέτει και τη φράση «Δικτάτορας χαρακτηρίζεται και ο Ιωάννης Μεταξάς, ασχέτως αν ανήλθε στην εξουσία κοινοβουλευτικώς». Το απόσπασμα αυτό του αρθρογράφου είναι παραποίηση της ιστορίας, διότι στις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου 1936 το κόμμα του πήρε 50.137 ψήφους και 7 έδρες.

Στο ημερολόγιό του σημείωσε «Εκλογαί. Από χθες είχα την διαίσθησιν της αποτυχίας…». Ολα έδειχναν ότι η πολιτική του σταδιοδρομία έφθανε στο τέλος της. Ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ διεμόρφωσε το πολιτικό σκηνικό. Διόρισε στις 5 Μαρτίου υπουργό Στρατιωτικών τον φιλοβασιλικό Μεταξά εν αγνοία του πρωθυπουργού.

Στις 14 Μαρτίου ορκίστηκε η κυβέρνηση Δεμερτζή με αντιπρόεδρο και υπουργό Στρατιωτικών τον Μεταξά. Ο Δεμερτζής πέθανε ξαφνικά στις 13 Απριλίου και την ίδια μέρα ο βασιλιάς χωρίς να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, διόρισε τον Μεταξά πρωθυπουργό.

Στις 30 Απριλίου η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της για πέντε μήνες, εξουσιοδοτώντας την κυβέρνηση να εκδίδει νομοθετικά διατάγματα για όλα τα θέματα. Στις 9 Μαΐου σημειώθηκε αιματηρή καταστολή απεργίας στη Θεσσαλονίκη. Ο Μεταξάς έσπευσε να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία, επισείοντας τον κίνδυνο κομμουνιστικής εξέγερσης. Και στις 4 Αυγούστου ανέστειλε επί αόριστον την ισχύ πολλών διατάξεων του Συντάγματος, επιβάλλοντας τη δικτατορία του.

Η όλη ανωτέρω πορεία του Μεταξά από την αποτυχία στις εκλογές του Ιανουαρίου μέχρι την 4η Αυγούστου που επεβλήθη η δικτατορία, είναι σε πλήρη ιστορική αντίθεση με τα όσα γράφει ο κ. Μανδραβέλης.

Το αν ήταν δικτάτορας ο Μεταξάς, έχει αποτυπωθεί πλήρως στα χρόνια που κυβέρνησε, με τις εξορίες, τα βασανιστήρια, τους θανάτους και την ανελευθερία του καθεστώτος του. Μέχρι και βιβλία έκαψε καθ’ ομοίωσιν των χιτλερικών προτύπων. Η φιλόξενη «Καθημερινή» δημοσίευσε επιστολή μου «Βιβλία στην πυρά επί Μεταξά» στις 8/9/2018.

Ο σεβασμός της δημοκρατίας απαιτεί την πλήρη γνώση της ιστορίας διά να αποφεύγονται λάθη, που η χώρα μας πλήρωσε με τραγικό τρόπο.

Δημητρης Γεωργαντας, Χειρουργός, Μαρούσι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή