Σίγουρα εξανέστησαν και Τούρκοι πολίτες

Σίγουρα εξανέστησαν και Τούρκοι πολίτες

Κύριε διευθυντά

Οι δηλώσεις του προέδρου της τουρκικής δημοκρατίας περί Αγίας Σοφίας της Πόλεως προκαλούν βάναυσα και τον πιο καλοπροαίρετο Ελληνα πολίτη και μάλλον και όλους τους καλλιεργημένους Τούρκους πολίτες. Εκτιμώ πολλές φορές τις δηλώσεις του προέδρου, αλλά οι πολιτικές δηλώσεις έχουν ένα όριο, και αυτή τη φορά άγγιξαν και ξεπέρασαν τα όρια.

Η Αγία Σοφία της Πόλης είναι ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής του 6ου αιώνα, και τα ψηφιδωτά της, που προστίθενται διαχρονικά στον διάκοσμό της,  δείχνουν τη μοναδικότητα της εκκλησίας, της οποίας το εκκλησιαστικό ήθος αντιγράφουν όλες οι υπόλοιπες Αγίες Σοφίες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, της Σόφιας, της Αχρίδος, της Τραπεζούντος, κ.ά. Είναι ο μεγαλύτερος χριστιανικός ναός στον κόσμο μέχρι τη δημιουργία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, που ολοκληρώθηκε σε 120 χρόνια τον 17ο αιώνα. Δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα από τα τζαμιά που είχε η Αθήνα σαν πολίχνη επί οθωμανικής κυριαρχίας. Δεν εξισώνονται έτσι εύκολα οι λίγες χιλιάδες Οθωμανοί που εποίκισαν τη μικρή τότε Αθήνα, από πότε; Από τον 16ο ή 17ο αιώνα;  Με την τρανή Ρωμηοσύνη της Πόλης, αυτός ο ελληνισμός που ριζώθηκε εκεί από τον 7ο π.Χ. αιώνα. Δεν μπορεί να έχει παραδοθεί ωραιότερη για τη λατρεία των Οθωμανών μουσουλμάνων όταν τα ψηφιδωτά της, απαράμιλλης τεχνοτροπίας, σταδιακά καταστράφηκαν με την ολοσχερή κάλυψή τους στη μετατροπή της σε τζαμί. Ευτυχώς που βλέπουμε σήμερα σημαντικά  ψηφιδωτά της λόγω της μερικής αποκατάστασής τους αργότερα χάρη σε φωτεινούς και φιλοπρόοδους σουλτάνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και φυσικά χάρη στη διορατικότητα του ιδρυτού της τουρκικής δημοκρατίας που την αποκατέστησε σαν μουσείο για όλη την ανθρωπότητα με 22 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως σήμερα. Ποιος θα μιλήσει όμως; Αυτή η καραμέλα της παγκόσμιας κληρονομιάς είναι πεπερασμένη πια. Φθάνει. Και ο νοών νοείτω.

Αλλά η Αγιά Σοφιά στέκεται όρθια, έχει τους αιώνες μέσα της αγέρωχα φυλαγμένους. Δεν ακούει!

Ρεα Πουρναρα, Γενεύη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή