Η διαφορετικότητα και τι εστί σεξισμός

Η διαφορετικότητα και τι εστί σεξισμός

Kύριε διευθυντά

Απαντώ στο άρθρο του Ανδρέα Δρυμιώτη της 7/6/2020 με τίτλο «Σεξισμός ή μήπως όχι;».

Μα αυτό ακριβώς είναι σεξισμός, κύριε Δρυμιώτη, το να θεωρείς ότι η διαφορετικότητα (που βεβαίως υφίσταται) είναι αιτία για διαφορετική αντιμετώπιση απέναντι στα δύο φύλα. Σεξισμός είναι το να θεωρείς πως όταν ο άντρας λέει «Οχι» ξέρει τι θέλει, ενώ όταν η γυναίκα λέει «Οχι», «τα θέλει». Σεξισμός ήταν όταν την εποχή με τα λέλουδα και τα χειροφιλήματα που αναφέρετε, οι γυναίκες δεν ψήφιζαν, φοιτούσαν σε πολύ μικρότερο ποσοστό από τους άνδρες στο πανεπιστήμιο, τελείωναν σε πολύ μικρότερο ποσοστό το σχολείο, δεν επέλεγαν τον άνδρα που παντρεύονταν και δεν είχαν κανένα λόγο στην οικογένεια. Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, τις οδηγούσε να επιλέγουν πονηρές μεθόδους για να μεταπείσουν τον κύρη του σπιτιού (ο λαιμός που γυρίζει το κεφάλι όπου θέλει).

Σεξισμός είναι όταν μια εκτός γάμου εγκυμοσύνη οδηγούσε τα κορίτσια στα αναμορφωτήρια και τα παιδιά τους αποκαλούνταν «μούλικα», ενώ τα αγόρια που συμμετείχαν ήταν απλά καρπεροί μπερμπάντηδες ή αθώοι που παρασύρθηκαν (γιατί όπως λέτε το μ…ί σέρνει καράβι). Σεξισμός είναι όταν μια κοινωνία ολόκληρη εξανίσταται για τις πόρνες που διέσπειραν τον κορωνοϊό στο Κρανίδι, αλλά δεν λέει κουβέντα για τους οικογενειάρχες κυρίους που τις εκμεταλλεύτηκαν (ή μήπως κι αυτές τα ’θελαν;).

Σεξισμός είναι όταν τα αγόρια μας ανατρέφονται εγκλωβισμένα σε φαλλοκρατικές αντιλήψεις και χρησιμοποιούν τη βία για να αποδείξουν «πόσο άντρες είναι». Οι βιασμοί και οι γυναικοκτονίες κατά την περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού αυξήθηκαν λόγω σεξισμού, όχι γιατί «ο COVID-19 επηρεάζει διαφορετικά άνδρες και γυναίκες». Τελεία και παύλα!

Οσο για τις ιδεοληψίες της Αριστεράς, να ξέρετε ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, και όχι μόνο, θεσμικές πρωτοβουλίες ενάντια στις διακρίσεις των δύο φύλων έχει λάβει και η Δεξιά βεβαίως, όντας μάλιστα σε κάποιες χώρες στην πρωτοπορία.

Τέλος, επειδή επιχειρείται ακόμα και η διαστρέβλωση του ομηρικού κειμένου, να σημειώσω το εξής: Σε δύο πολύ συγκινητικές σκηνές της Ιλιάδας και της Οδύσσειας οι δύο πολέμαρχοι, Αχιλλέας και Οδυσσέας αντίστοιχα, κλαίνε με λυγμούς στο ακρογιάλι, γιατί είναι άνθρωποι ελεύθεροι και όχι «κακομοίρηδες», όπως λέτε στο άρθρο σας, κύριε Δρυμιώτη.

Μαρία Γεωργαρίου, Γ.Γ. του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ

Απάντηση:

 

Θλίβομαι πραγματικά διαβάζοντας την επιστολή σας. Το κείμενό μου έχει χαρακτηριστεί από φίλους και φίλες (μήπως και η διάκριση αυτή είναι σεξισμός;) σαν «Υμνος προς τη Γυναίκα». Θλίβομαι γιατί από την ιδιότητά σας αντιλαμβάνομαι ότι έχετε σχέση με την παιδεία των παιδιών μας! Λυπάμαι πραγματικά τα παιδιά που διδάσκετε γιατί έχω μάθει ότι «με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις».

Ξαναδιαβάστε το κείμενό μου μήπως καταλάβετε το νόημα, που η αριστερή σας ιδεοληψία σας παρέσυρε σε λάθος μονοπάτια. Υποστηρίζω πουθενά ότι η γυναίκα δεν πρέπει να ψηφίζει, να μη μορφώνεται, να μην έχει δικαίωμα στο σώμα της, να μην επιλέγει τον / τη σύντροφό της και όσα άλλα μου καταμαρτυρείτε; Γιατί όλα αυτά είναι αντίθετα με τα «λέλουδα» και τα «χειροφιλήματα» το δικό μου μυαλό δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί, ίσως γιατί είμαι περασμένης ηλικίας (σκέτη συντήρηση) και δεν διαθέτω το ευρύ πνεύμα των αριστερών συντρόφων σας. Ακόμα μιλάω εγώ πουθενά για «φαλλοκρατικές αντιλήψεις στην ανατροφή των αγοριών ή για τις πόρνες στο Κρανίδι»;

Παρόλο τον λυρισμό σας, αποφεύγετε να αναφερθείτε στη Γενική Γραμματεία Ισότητος που έκανε παρουσίαση για το «άλλο φύλο» με πάνελ μόνο από γυναίκες. Μήπως αυτός είναι σεξισμός του χειρίστου είδους;

Τα παραδείγματα για τον γάμο, Οδύσσεια και Αγκάθα Κρίστι που αναφέρω ήταν περιπαικτικά, για να τονίσω ότι η υπερβολή οδηγεί σε ανοησίες, αλλά μπροστά στην αριστερή μονολιθικότητα της σκέψης σας ήταν «διαστρέβλωση». «Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα»! 

Ενα κείμενο που καταλήγει «…Και μόνο για τη μητρότητα της γυναίκας θα πρέπει να της αποδίδουμε τον απαιτούμενο σεβασμό. Είναι μια απασχόληση 24×7 χωρίς άδεια, χωρίς υπερωρίες με συνεχή εγρήγορση για τη φροντίδα του παιδιού. Πού είναι η ισότητα; Οσο και να ανυψωθεί ο άνδρας δεν μπορεί ποτέ να φτάσει αυτό το συγκλονιστικό θαύμα να δημιουργείς ζωή!».

Σωστά, γράφει η Παλαιά Διαθήκη: «Σοφαί γυναίκες ωκοδόμησαν οίκους». Σεξισμός ή μήπως όχι;… γραμμένο από έναν άνδρα, ανυψώνει τη Γυναίκα.

Ναι, είμαι σεξιστής γιατί σέβομαι και αγαπώ τη Γυναίκα και την παραδέχομαι. Εσάς όμως σας οικτίρω και επαναλαμβάνω ότι λυπάμαι τα παιδιά που διδάσκετε! Θεέ μου, από πού γλιτώσαμε! Δυστυχώς όχι εντελώς ακόμα!

Ανδρεας Δρυμιωτης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή