Η ιστορική πορεία των υπομηχανικών, τα παγωμένα νερά του Σκαραμαγκά, η «Δεσποινίς διευθυντής»

Η ιστορική πορεία των υπομηχανικών, τα παγωμένα νερά του Σκαραμαγκά, η «Δεσποινίς διευθυντής»

Κύριε διευθυντά

Κάποτε υπήρχαν οι Ανώτερες Σχολές Υπομηχανικών,  μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, γνωστές σαν Μικρό Πολυτεχνείο, και ήταν σχολές προσαρτημένες στο ΕΜΠ. Οι απόφοιτοι πτυχιούχοι των σχολών αυτών έφεραν τον τίτλο του πολιτικού, μηχανολόγου ή ηλεκτρολόγου υπο-μηχανικού.

Τη δεκαετία του 1970 καταργήθηκαν  γιατί  είχαμε τη διάδοχη κατάσταση των ΚΑΤΕΕ-ΤΕΙ. Ηταν τότε που έπρεπε να προλάβουμε την επερχόμενη τεχνολογική έκρηξη και χρειαζόμασταν πολλούς τεχνολόγους για να μπορέσουμε να τη διαχειριστούμε. Φτάσαμε στο σημείο κάθε πόλη έδρα νομού να μη σέβεται τους πολίτες της αν δεν έχει ένα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα. Τον Δεκέμβριο του 1960 οι σπουδαστές υπομηχανικοί  Θεσσαλονίκης έκαναν πορεία 20 ημερών και κατέβηκαν πεζή στην Αθήνα για να διεκδικήσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Οταν δε η αστυνομία τούς απώθησε στον Σκαραμαγκά, μπήκαν με τα ρούχα στη θάλασσα και συνέχισαν να διαδηλώνουν κι ας ήταν ήδη Ιανουάριος. Αλλες εποχές…

Ποιος  μπορούσε να φανταστεί τότε που τα αιτήματα ήταν η οριοθέτηση και η εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ότι ένεκα Γαβρόγλου οι σημερινοί πτυχιούχοι απόφοιτοι των σχολών αυτών θα φέρουν πανεπιστημιακούς τίτλους(!) και θα διαδηλώνουν για «να περαστούν τα μαθήματα εξαμήνου χωρίς εξετάσεις». Στην κυριολεξία «αβρόχοις ποσί». Μήπως θα ήταν πιο δίκαιο και αξιοκρατικό να επανέλθει η πρόθεση υπό- πριν από τον οποιονδήποτε τίτλο που αποκτάται από τις σχολές αυτές; Η πολυσήμαντη πρόθεση υπό- είναι δηλωτική εκτός των άλλων και «της θέσης ή τάξης προσώπου ή πράγματος κάτω από άλλο ή σε κατώτερη βαθμίδα» κατά το λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη. Αν το πρόθεμα υπο- θεωρείται συμπλεγματικό, μήπως αδικούμε τις σχολές υπαξιωματικών; Θέμα τάξης εξ ορισμού και όχι συμπλέγματος. 

Το 1964 ο Αλέκος Αλεξανδράκης υποδύθηκε τον υπομηχανικό στην αξέχαστη κωμωδία των Γιαλαμά – Πρετεντέρη με την Τζένη Καρέζη, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και τη Λίλη Παπαγιάννη «Δεσποινίς διευθυντής». Ποιον και τι να εμπνεύσει σήμερα το πανό που ζητάει να «περαστούν» τα μαθήματα χωρίς εξετάσεις. Στην καλύτερη περίπτωση να γίνει εφήμερο θέμα εμπαιγμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.   

Χ. Βαρδαλης, Καβάλα     

Ενας παλιός υπομηχανικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή