Τουριστικό εμπάργκο από τους χριστιανούς;

Τουριστικό εμπάργκο από τους χριστιανούς;

Κύριε διευθυντά

Εχω μια άλλη άποψη σε ό,τι αφορά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η Αγία Σοφία μαζί με την Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκαν το 1453 από τους Τούρκους. Είναι ολότελα δική τους και όπως σωστά δηλώνει ο κ. Ερντογάν, μπορεί να την κάνει ό,τι θέλει χωρίς να ρωτήσει ή να πάρει την άδεια κανενός.

Ως εκ τούτου οι πιέσεις, οι δηλώσεις, οι εκκλήσεις και τα μηνύματα που εστάλησαν από παντού στην Αγκυρα και ό,τι ήθελε ακόμα επακολουθήσει της απόφασης μετατροπής, ουδεμία αξία ή νόημα έχουν. Μπορεί και να προκάλεσαν αντι-αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς.

Η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς ένας ναός, όπως οι άλλες Αγίες Σοφίες στην Τουρκία, που μετατράπηκαν σε τζαμιά. Δεν είναι καν ένα από τα πολλά μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μαζί με τον Παρθενώνα είναι τα μνημεία της οικουμένης.

Ο κ. Ερντογάν είτε δεν γνωρίζει τι πολιτιστικό θησαυρό κρατάει στα χέρια του, γι’ αυτό και τη μεταχειρίζεται όπως τις άλλες εκκλησίες, είτε το γνωρίζει, αλλά στην ιεράρχηση των πραγμάτων βάζει πρώτη στη σειρά την άγρα ψήφων. Και στις δύο περιπτώσεις οι εκκλήσεις και οι επιτιμήσεις παρέλκουν.

Το μόνο, που θα μπορούσε να ειπωθεί από χριστιανικής πλευράς για να ληφθεί υπόψη από τον κ. Ερντογάν στη συνεκτίμηση ή να του παραγγελθεί τώρα, ήταν (είναι) ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα συνοδευθεί από εσαεί καθολικό τουριστικό εμπάργκο των χριστιανών.

Αυτό προϋποθέτει βέβαια ότι Δύση και Ρωσία θα πάρουν το θέμα της Αγίας Σοφίας στα σοβαρά.

Βασιλειος Κατσανης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή