ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Ολα εκεί χτίστηκαν με το γράμμα του νόμου

Ολα εκεί χτίστηκαν με το γράμμα του νόμου

Κύριε διευθυντά
Διαβάσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Τρίτης 7ης Ιουλίου με τίτλο «Λεπτές ισορροπίες για το Μάτι». Σας γράφουμε αυτή την επιστολή ωστόσο, γιατί θα πρέπει να επισημάνουμε ένα λάθος του συντάκτη σας κ. Λιάλιου, σχετικά με τον οικισμό «Αμπελούπολις». Ο κ. Λιάλιος αναφέρει στο άρθρο του ότι οι κάτοικοι της Αμπελούπολης έχτισαν «…κατά κανόνα παράνομα…».

Στη διάθεση του συντάκτη σας είναι όλα τα έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι ουδέποτε η έκταση της Αμπελούπολης «χτίστηκε κατά κανόνα παράνομα». Ο σχετικός οικισμός υπάρχει εδώ και περίπου 70 χρόνια σε έκταση που είχε πωληθεί, κατατμηθεί και εκχερσωθεί, βάσει αδειών του υπουργείου Γεωργίας και της Διεύθυνσης Εποικισμού (1952, 1953 και 1955). Η έκταση, σύμφωνα με τα παραπάνω, κατατμήθηκε σε τεμάχια των 4 στρεμμάτων έκαστο, ενώ ρυμοτομήθηκε εξαρχής σε 15 οικοδομικά τετράγωνα με μεγάλους δρόμους ενδιάμεσα και με κοινόχρηστους χώρους που καλύπτουν περίπου ποσοστό 21% και περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, παιδική χαρά, πλατείες κ.λπ. Εντός της έκτασης είχαν ανεγερθεί συστηματικά, ήδη από τη δεκαετία του ’50, οικίες με νόμιμα εκδοθείσες οικοδομικές άδειες σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων που ίσχυαν πριν από την 11η Ιουνίου του 1975, οπότε και τέθηκε σε ισχύ το ισχύον Σύνταγμα. Επίσης, η έκταση είναι ιδιωτική βάσει αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων αναγνώρισης κυριότητας.

Σημειώνουμε ότι η έκταση αυτή κάηκε ολοσχερώς στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες, λόγω και της σωστής ρυμοτομίας του οικισμού με τους μεγάλους δρόμους, οι οποίοι αποτέλεσαν ασφαλή έξοδο διαφυγής όχι μόνο των κατοίκων της αλλά και πολλών κατοίκων του Ματιού.

Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό, για τις περίπου 380 οικογένειες-μέλη του συνεταιρισμού μας αλλά και για την έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών σας, να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, ότι δηλαδή οι κάτοικοι της Αμπελούπολης έχτισαν κατά κανόνα παράνομα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι την εποχή αυτή βρίσκεται σε διαβούλευση το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι, το οποίο, σημειωτέον, αφήνει προς το παρόν την περιοχή αυτή αρρύθμιστη, ορίζοντάς την ως προστατευόμενη από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, παρά την πραγματική και νομική κατάσταση που περιγράφουμε ανωτέρω.

Για τον οικισμό «Η ΑΜΠΕΛΟΥΠΟΛΙΣ»
Ο πρόεδρος
Δημητρης  Μανωλακακης