Πλανήτης σε περιδίνηση, με το φάντασμα του φόβου υπεράνω θρησκειών, εθνών και συνόρων

Πλανήτης σε περιδίνηση, με το φάντασμα του φόβου υπεράνω θρησκειών, εθνών και συνόρων

Κύριε διευθυντά

Είναι σημαντικό να ξέρει κανείς στην εποχή της πανδημίας τι κινδύνους διατρέχει όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό. Ενα κάπως αξιόπιστο μέτρο σύγκρισης είναι ο αριθμός των θανάτων σε κάθε χώρα. Ομως, η άγνοια στοιχειώδους αριθμητικής παραποιεί την ειδησεογραφία τόσο των καναλιών όσο και των εφημερίδων. Μας δείχνουν το πώς στη Βραζιλία σκάβουν εκατοντάδες τάφους για τους νεκρούς, αλλά αποσιωπούν ότι η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Γαλλία έχουν περίπου τον ίδιο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων με τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ και λιγότερους από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Είναι φανερό ότι δεν έχει νόημα να συγκρίνει κανείς απόλυτους αριθμούς για χώρες με εκατοντάδες εκατομμύρια κατοίκων με εκείνες μερικών μόνο εκατομμυρίων.

Το μόνο αξιόπιστο κριτήριο είναι η πυκνότητα θανάτων, δηλαδή οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Αν η ιστοσελίδα euronews.com και οι στατιστικές θανάτων που δηλώνονται από κάθε χώρα είναι αξιόπιστες, τότε η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν ανά εκατομμύριο πληθυσμού περίπου τους ίδιους θανάτους με τις Ινδίες, 16 έως 20 ανά εκατομμύριο, όπου βέβαια μπορεί να υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις ανά περιοχή των Ινδιών λόγω του μεγέθους της χώρας.

Αν βάλουμε ως μέτρο σύγκρισης τους θανάτους στην Ελλάδα, τότε για κάθε έναν ανά εκατομμύριο κατοίκων που πεθαίνει από κορωνοϊό στην Ελλάδα, πεθαίνουν στη Σερβία, στη Φινλανδία και στην Τουρκία 3, στην Αυστρία και στη Ρωσία 4, στη Γερμανία 6, στη Βόρεια Μακεδονία, στην Ελβετία και στον Καναδά 10 με 12, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ περί τους 20 με 22, στη Γαλλία 24, στη Σουηδία, στην Ιταλία και στην Ισπανία περί τους 30 με 33, στη Μ. Βρετανία 35 και στο Βέλγιο 44. Οι χώρες όπου πρέπει να προσέχουμε περισσότερο για να αποφύγουμε μόλυνση είναι, λοιπόν, οι τελευταίες σε αυτόν τον κατάλογο.

Γιαννης Κιουστελιδης, Συνταξιούχος Πανεπιστημιακός Δάσκαλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή