Περί μουσουλμανικού κόσμου και Διαφωτισμού

Περί μουσουλμανικού κόσμου και Διαφωτισμού

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της 4/7/20, η εφημερίδα σας φιλοξενεί άποψη του επίτιμου αντιπροέδρου του ΣτΕ, κ. Πέτρου Ι. Παραρά, υπό τον τίτλο «Ισλάμ και Δημοκρατία, ασύμβατες έννοιες», στην οποία ο γράφων υποστηρίζει ότι, λόγω σαρίας, «για τους μουσουλμάνους, ο Διαφωτισμός που θα στραφεί κατά της θρησκείας τους και θα τους αναβαθμίσει πολιτισμικά, θα αργήσει πάρα πολύ!».

Η κοινή διαπίστωση, όμως, ότι η σαρία δεν έχει χώρο ούτε για την ισότητα ανδρών και γυναικών, ούτε για δημοκρατικούς θεσμούς έτσι όπως εμείς τους γνωρίζουμε, δεν δικαιολογεί την έπαρση με την οποία ο κ. Παραράς αντιμετωπίζει συλλήβδην τους μουσουλμάνους ως αντικείμενα που χρήζουν «πολιτισμικής αναβάθμισης». Αγνοεί, δε, ότι μέσα από το ισοπεδωτικό πρίσμα ερμηνείας των θρησκειών ως μη εξελίξιμων κοσμοθεωριών, ούτε η χριστιανική θρησκεία –με το ασπρόμαυρο φίλτρο της για το καλό και το κακό και την ιεραρχική ηθική της δομή– μπορεί να θεωρηθεί συμβατή με τη δημοκρατία. Και όμως είναι.

Ισως απαντήσει ο κ. Παραράς ότι ακριβώς αυτό διατείνεται: ότι στην Ευρώπη, ο Διαφωτισμός στράφηκε εναντίον της πρωτοκαθεδρίας της θρησκείας και συνεπώς οι κοινωνίες κατάφεραν να μπολιαστούν με δημοκρατικές αξίες· αντιθέτως, (αντιγράφω) «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποδεχθούν οι μουσουλμάνοι κάποιες δημοκρατικές αξίες, ούτε και θέλουν να υπαχθούν, αφού η θρησκεία τους ρυθμίζει την καθημερινή ζωή, στους δυτικούς κανόνες της δημοκρατικής διακυβέρνησης».

Τι ατυχής απάντηση: όχι μόνο επειδή αγνοεί τις αποχρώσεις της μουσουλμανικής θρησκείας (αλεβίτες, σουφιστές κ.ο.κ.), αλλά επειδή αντιμετωπίζει τα εκατομμύρια μουσουλμάνων πολιτών εντός των ευρωπαϊκών δημοκρατιών ως ξένα σώματα μέχρι να «αναβαθμιστούν πολιτισμικά». Σε μία δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα, όπου οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι και συμπεριφέρονται ως ισότιμα μέλη των θεσμών της, δηλώσεις που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν συμπολίτες μας από τη φύση τους δημοκρατικά ατελείς, είναι ατυχείς, άτοπες και επικίνδυνες.

Κρυσταλλη Γλυνιαδακη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή