Δεν προσαρτήσαμε, αλλά ενσωματώσαμε

Δεν προσαρτήσαμε, αλλά ενσωματώσαμε

Κύριε διευθυντά

Εφόσον ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την «ελληνικότητα» των νησιών του Αιγαίου, είναι κάπως «οξύμωρο» να λέγεται από ακαδημαϊκούς ότι το ελληνικό κράτος «προσάρτησε» τα δικά του νησιά, αντί του σωστού ότι «ενσωμάτωσε» τα νησιά αυτά, σύμφωνα με τη χρονολογία που δίνεται στον επί λόγου χάρτη!

Στην ουσία, σε πιο ανεπτυγμένο επίπεδο επικοινωνίας, τη στιγμή που η «εθνική» γραμμή είναι γενικά αποδεκτή ότι η Ελληνική Επανάσταση του 1821 επέφερε την «Παλιγγενεσία» του ελληνικού κράτους, δηλαδή όπως εξηγείται ο όρος (the term) στα αγγλικά, τη «reconstitution» και όχι την «creation or emergence of a new state», δεν δικαιούται ουδείς –ακαδημαϊκός ή πολιτικός– να αναφέρεται σε «προσάρτηση» νησιών ή εδαφών κατά τη διαδικασία της επέκτασης της κυριαρχίας (sovereignty) του επανασυσταθέντος κράτους στα εδάφη και νησιά του, όπου για χιλιετίες οι Ελληνες κατοικούσαν και δημιουργούσαν κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή και την εθνική τους συνείδηση.

Σε παρόμοια κατάσταση, όταν η κυπριακή κυβέρνηση βρεθεί με τη δυνατότητα να αποκαταστήσει την κρατική κυριαρχία στις βόρειες επαρχίες της νήσου, πρέπει να ελπίζεται ότι ουδείς με ελληνόφωνη λαλιά θα αρθρώσει λόγο για «προσάρτηση» των δήμων και κοινοτήτων στα βόρεια του νησιού, αφού στα αγγλικά θα είναι μια απλή «…restoration of the authority of the Cyprus government on the northern counties of the island state».

Ελπίζεται ότι η παρούσα θα χτυπήσει στις κατάλληλες χορδές και θα γίνουν εν καιρώ κάποιες συστάσεις ούτως ώστε να μην επαναληφθούν αναφορές που δεν υποβοηθούν… την πρόοδο του κράτους των Ελλήνων στο διάβα του δια… «μέσω των αιώνων» για το καλό του ελληνικού λαού και γενικά της ανθρωπότητας.

Αντωνης Γλαμπεδακης, Σίδνεϊ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή