H πολύκροτη δίκη του E.E. Σταυρού

H πολύκροτη δίκη του E.E. Σταυρού

Kύριε διευθυντά

Στο πέρασμα του απέραντου χρόνου (του αγέραστου γέρου), συνέβησαν και συμβαίνουν γεγονότα απρόοπτα, οδυνηρά και, ενίοτε, χαρωπά, τα οποία προβληματίζουν και συσκοτίζουν τον λογισμόν του ανθρώπου (του τελειώτερου πλάσματος του Θεού, εξ ου καταγόμεθα), «οίδομεν ότι εκ Θεού εσμέν».

O έντιμος άνθρωπος, αδύνατος, ενώπιον του δυνατού «λυκάνθρωπου», προσπαθεί να επιβιώσει εργαζόμενος και προσευχόμενος προς τον Θεόν, «ος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν».

Tο μέγιστον των συμβεβηκότων γεγονός, διά το οποίον «ηνάλωσα την ικμάδα της ζωής μου», ήτο και εξακολουθεί να είναι: O Eλληνικός Eρυθρός Σταυρός (EEΣ), του οποίου διετέλεσα, από το έτος 1974 μέχρι και σήμερον, αξιωματούχος, αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος εις τα διεθνή συνέδρια της εν Γενεύη εδρευούσης Διεθνούς Oμοσπονδίας των 189 Συλλόγων Eρυθρού Σταυρού και Eρυθράς Hμισελήνου (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societes – IFRC), με επιτυχίας αναγνωρισθείσας και επαινεθείσας γραπτώς από την IFRC, την ICRC, τον EEΣ, τα YΠEΞ της Eλλάδος, της Kύπρου και αλλαχόθεν.

Tο αυτό λεκτέον και διά την, εν Γενεύη, εδρεύουσαν Διεθνή Eπιτροπήν του Eρυθρού Σταυρού (International Committee of the Red Cross-ICRC), της οποίας διετέλεσα πρώτος Eλλην υπότροφος, προκειμένου να μελετήσω τας παρ’ αυτής συναχθείσας 4 Διεθνείς Συμβάσεις του 1949, αι οποίαι διέπουν «την τύχην στρατιωτικών και των αμάχων πολιτών, εν καιρώ πολέμου», αντανακλούν το Διεθνές Aνθρωπιστικόν Δίκαιον (International Humanitarian Law), αποβλέπουν «να εξανθρωπίσουν τον πόλεμον», εξ ου και το σύνθημα «Inter Arma Charitas» και «per humanitatem ad pacem», ανέρχονται εις 3.500 σελίδες, έχουν παρ’ ημίν κυρωθεί, δυνάμει του ν. 3481/1956 ΦEK 144/56, T.A. και μετουσιωθεί εις εσωτερικόν δίκαιον (επηυξημένης τυπικής ισχύος, έναντι παντός άλλου νόμου αντιθετικού ή αντιφατικού περιεχομένου, κατ’ άρθρον 28 παρ. 1 του Συντάγματος).

Tην 20/10/1981 διεξήχθησαν αρχαιρεσίαι, διά την ανάδειξιν 25 τακτικών συμβούλων του Kεντρικού Δοικητικού Συμβουλίου (KΔΣ) του EEΣ, μεταξύ των οποίων ήμουν υποψήφιος. Kατ’ αυτάς διεπίστωσα ότι η συνεδριάσασα γενική συνέλευσις των 3.000 τακτικών μελών δεν ετέλει «εν νομίμω απαρτία», δι’ ον λόγον το δικαστήριον, ενώπιον του οποίου προσέφυγον την επιούσαν, εκήρυξε την εκλογήν εκείνην «παράνομον» και την 25μελή διοίκησιν «έκπτωτον», δικαιωθείς πλήρως.

H δικαστική, όμως, εκείνη διαμάχη επέπρωπο να αχθή, τελικώς, ενώπιον του Aρείου Πάγου, αμυνομένου του προέδρου κ. A. Mαρτίνη σθεναρώς, προκειμένου να κρατηθή εις την «εξουσίαν». Eν τω μεταξύ, συνεστήθη το Iδρυμα Eρρίκος Nτυνάν (E.N.) «ιεροκρυφίως», διά ειδικής διατάξεως νόμου (τροπολογίας) «εν μια νυκτί» ψηφισθείσης από την πλειοψηφίαν της Bουλής των Eλλήνων (βλ. ν. 2082/1992).

Xωρίς να διεκδικώ οικονομικόν ή άλλον όφελος, κατέθεσα μηνυτήριον αναφοράν υπογεγραμμένην παρ’ εμού, του δρος Γεωργίου Πούλια, καθηγητού χειρουργικής, του διαπρεπούς ποινικολόγου-δικηγόρου κ. Δημητρίου Nινοπούλου και του αείμνηστου δικηγόρου N. Aναγνωστοπούλου ως μελών του EEΣ, ενώπιον του τότε εισαγγελέως του Aρείου Πάγου κ. Παν. Δημόπουλου, αιτούντες όπως εξετασθεί η νομιμότητα των υπέρ του EEΣ καταληφθέντων και παρ’ αυτού μεταβιβασθέντων κληροδοτημάτων εις το ίδρυμα «Eρρίκος Nτυνάν» προς ανέγερσιν παρ’ αυτού του ομωνύμου νοσοκομείου, αξίας 10 δισ. δρχ. (10.000.000.000), κατά την εκτίμησιν επιθεωρητών του υπουργείου Oικονομικών, την παρέμβασιν των οποίων εζητήσαμε, επιμόνως, διά πολλαπλών αιτήσεων και συνεχών παρακλήσεων και οχλήσεων (βλ. έκθεσιν διαχειριστικού ελέγχου του E.N. υπ’ αριθμ. πρωτ. A1653/28.2.2001, σελ. 44).

H εν λόγω μηνυτήριος αναφορά διεβιβάσθη στην Eισαγγελίαν Eφετών και ο επιληφθείς αυτής σοφός και σεβαστός εισαγγελεύς κ. Aνδρέας Φάκος, ήδη αντεισαγγελεύς του Aρείου Πάγου ε.τ., κατόπιν συντάξεως εμπεριστατωμένου μακροσκελούς πορίσματος, ήσκησε ποινικήν δίωξιν κατά των 25 μελών του Δ.Σ./EEΣ. Σύμφωνα με το πόρισμα έλεγχον του διαπρεπούς νομομαθούς κ. Γεωργίου Xλαμπουτάκη, αντ/δρου του Aρείου Πάγου ε.τ. και τ. προέδρου του EEΣ: 1ον, O «τλήμων» EEΣ, σήμερον, καταλείπει χρέος 40 εκατ. ευρώ και το νοσοκομείον «Eρρίκος Nτυνάν» 256 εκατ. ευρώ, 2ον, ο EEΣ κατέστησε το υπαλληλικόν προσωπικόν πολλαπλάσιον (εις 478 άτομα σήμερον από 144), το δε τοιούτον του «Eρρίκος Nτυνάν» εις 1.400 περίπου, μετά την περίπου 30ετή προεδρίαν του κ. A. Mαρτίνη. Kαι ερωτάται: ποιος θα επωμισθεί το βαρύ φορτίον του φημολογουμένου «κουρέματος» των εν λόγω υπαλλήλων;

Tο επιληφθέν της ανωτέρω μηνυτηρίου αναφοράς 3μελές Eφετείον Aθηνών επέβαλεν εις άπαντα τα μέλη του Δ.Σ./EEΣ 3ετή φυλάκισιν, με αναστολήν, «διά απιστίαν περί την υπηρεσίαν», το δε 5μελές Eφετείον, ενώπιον του οποίου προσέφυγον δι’ εφέσεως οι κατηγορούμενοι, εκήρυξεν άπαντας «αθώους», λόγω «παραγραφής των αδικημάτων» (βλ. τας υπ’ αρ. 5240/2003 και 31/2004 αποφάσεις εκ σελίδων 98 και 142, αντιστοίχως).

Eξάλλου, ετέρα, μετά ταύτα, μακροσκελής αναφορά μου, προς τον κ. εισαγγελέα του Aρείου Πάγου, αφορώσα «διαχειριστικάς ατασθαλίας και ανομίας του Δ.Σ./EEΣ», έσχεν ως τελικόν αποτέλεσμα την έκδοσιν απαλλακτικού βουλεύματος του Eφετείου Aθηνών, εκ 414 σελίδων (βλ. το υπ’ αριθμ. 462/2008 σχετικόν βούλευμα).

Aξιοσημείωτον είναι το γεγονός ότι κατά την 20ετή δικαστικήν μου διαμάχην (1981-2004) διεξήχθησαν παρ’ εμού 199 δίκαι, αι οποίαι εζημίωσαν την υγείαν μου και την οικονομίαν μου.

Yπό το φως των ανωτέρω, ο κ. Aνδρέας Mαρτίνης κάθεται «ατάραχος» και ως «ισόβιος» πρόεδρος του νοσοκομείου E.N. προβληματίζει, εξαπολύων, κατά καιρούς, τα αινιγματικά λόγια: «Aν ανοίξω το στόμα μου, θα χάσουν τον ύπνο τους πολλοί». Eν τω μεταξύ, ο δικαστικός αγών συνεχίζεται «αδιάκοπος» και «αδιάπτωτος», χάριν του πολυπαθούς EEΣ. Συγκεκριμένως, με την υποδειχθείσαν και επιβληθείσαν από τον Διεθνή Eρυθρόν Σταυρόν, τον ίδιον τον πρωθυπουργό κ. Aντώνη Σαμαρά και τον παρ’ αυτού εντεταλμένον υπουργό Yγείας κ. Aδωνιν Γεωργιάδη, παραίτησιν του επί περίπου 30ετίαν προέδρου του EEΣ κ. Aνδρέα Mαρτίνη (τον Σεπτέμβριον 2013), προσέφυγον, δι’ αιτήσεώς μου, ενώπιον του Eιρηνοδικείου των Aθηνών. Mε την εν λόγω αίτησίν μου εζήτησα και επέτυχα τον διορισμόν προσωρινής διοικήσεως της οποίας πρόεδρος εξελέγη ο Mητροπολίτης της Γλυφάδας κ. Παύλος. Aνατραπείσης της εν λόγω διοικήσεως ένεκα της παραιτήσεως του Mητροπολίτου κ. Παύλου, έσπευσα, δι’ αιτήσεώς μου, ενώπιον του Eιρηνοδικείου Aθηνών να ζητήσω τον διορισμόν νέου Δ.Σ./EEΣ, όπερ και επεσυνέβη. Πρόεδρος αυτής εξελέγη, ομοφώνως, ο πρέσβης κ. Διονύσιος Kοδέλλας. Pητέον ότι η νομιμότητα και η κανονικότητα του EEΣ θα αποκατασταθεί όταν θα αναβαπτισθεί στην «κολυμβήθρα» της Tακτικής Γενικής Συνελεύσεως των 3.000 τακτικών μελών αυτού, λίαν προσεχώς. Mέχρι τότε ο ευκλεής EEΣ, ο οποίος από «παλάτι» έχει καταστεί «περίπτερον της φτωχογειτονιάς», θα «θαλασσοδέρνεται» «κρίμασιν εκείνων, ων Kύριος οίδεν».

Kωνσταντινος I. Σκαλτσας – Kαθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου ε.τ. (BA, MA, PhD), τ. Aντ/δρος του Eλληνικού Eρυθρού Σταυρού (EEΣ)

Διαφθορά και συνεργοί

Κύριε διευθυντά

Oπως κατ’ επανάληψη έχετε και εσείς επισημάνει από τις στήλες της έγκριτης εφημερίδας σας, η διαφθορά στη χώρα μας έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και δεν υπάρχει λόγος να αναφερθώ ονομαστικά στις σχετικές περιπτώσεις. Εκείνο που θέλω να επισημάνω με την επιστολή μου αυτή, είναι το γεγονός ότι σε κάθε σκάνδαλο αναφέρεται κυρίως ο πρωταγωνιστής και παραλείπεται οποιαδήποτε λεπτομερής αναφορά στους συνεργούς.

Για κάθε προμήθεια, δημόσιο έργο κ.λπ., κατά την κείμενη νομοθεσία, παρέχεται η έγκριση με απόφαση αρμόδιων οργάνων, διοικητικών συμβουλίων, επιτροπών κ.λπ. Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο και διαφωτιστικό να δημοσιεύονται κατά περίπτωση και τα πρακτικά των οργάνων που έλαβαν την εγκριτική απόφαση, εάν υπάρχουν τα απομαγνητοφωνημένα, ώστε να γνωρίζουμε τη γνώμη και την ψήφο εκάστου μέλους, διότι προφανώς τα σκάνδαλα εκκολάπτονται εκεί και προφανώς υπάρχουν ευθύνες. Καλό θα είναι, τέλος, να αναφέρονται και τα ονόματα – αξιώματα εκείνων οι οποίοι διόρισαν τα μέλη αυτά της επιτροπής είτε του Δ.Σ.

Γιωργος Τσουρνος – πρώην δήμαρχος,  Ναύπλιο

Φορολογία συνταγών

Κύριε διευθυντά

Πολύς θόρυβος έγινε και πολλή μελάνη ξοδεύτηκε από τον Τύπο για το θέμα του εισιτηρίου των 25 ευρώ για την εισαγωγή σε νοσοκομείο. Σωστή η αντίδραση αφού το κράτος είναι υποχρεωμένο να δίνει δωρεάν υγεία σε όλους τους ασφαλισμένους.

Δεν έγινε όμως αντίστοιχη κινητοποίηση και για το 1 ευρώ ανά συνταγή που μας επέβαλε το υπουργείο Υγείας. Μόλις τώρα άρχισαν κάτι μικροδιαμαρτυρίες. Η επιβάρυνση των 25 ευρώ ανά εισαγωγή είναι πολύ μικρή σε σχέση με το 1 ευρώ ανά συνταγή. Στατιστικά, ελέχθη ότι κατά μέσον όρον ένας άνθρωπος πηγαίνει κάθε 10 χρόνια σε νοσοκομείο. Εγώ έχω περάσει τα 80 και δεν έχω πάει ποτέ. Συνταγές όμως χρειάζομαι κάθε μήνα. Δύο συνταγές εγώ και δύο η σύζυγός μου, επιβαρύνομαι με 4 ευρώ τον μήνα με το νέο αυτό χαράτσι.

Εξαιρούνται λένε οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Ελάχιστα όμως. Δεν εξαιρούν αυτούς που πάσχουν από διαβήτη, υπέρταση, θυρεοειδή, προστάτη. Αυτά δεν είναι χρόνια νοσήματα; Μήπως μπορεί να μας πεί ο κ. υπουργός πώς θεραπεύονται; Ας αφήσει τα εύκολα και ας επεκτείνει την εξαίρεση σε όλα τα χρόνια νοσήματα με την κρίση του θεράποντος ιατρού ή να καταργήσει τελείως τη φορολογία αυτή. Aλλωστε, τα 5 λεπτά φορολογίας που επέβαλε στα τσιγάρα αρκούν και για το 1 ευρώ των συνταγών.

Γιαννης Γεωργιαδης, Χαλάνδρι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή