Ο βαθύς συμβολισμός των ιερών αμφίων

Ο βαθύς συμβολισμός των ιερών αμφίων

Κύριε διευθυντά
Λυπούμαι, διότι στην έγκριτη εφημερίδα σας φιλοξενήθηκε η γελοιογραφία του κ. Δ. Χαντζόπουλου στο φύλλο της Πέμπτης 30/7/2020. Αγνοώντας, μάλλον ηθελημένα, ο γελοιογράφος τον συμβολισμό των ιερών αμφίων περιπίπτει στο ατόπημα να τα δει ως καρνάβαλο.
Με τη λογική του, θα έπρεπε να θεωρούμε καρνάβαλο κάθε διακριτική ενδυμασία, π.χ. στον Στρατό, στην παρασημοφορία με τις πλατιές κορδέλες, στα πανεπιστήμια, στα δικαστήρια, όπου γίνεται ανάλογη χρήση ειδικής περιβολής.

Και στους χώρους αυτούς υπάρχει κάποια πιστότητα στην παράδοση, προκειμένου όμως για τα ιερά άμφια υπάρχει διαφορά, αυτά έχουν έναν βαθύτατο συμβολισμό, που εγνώριζαν και γνωρίζουν ακόμη οι εκκλησιαστικοποιημένοι συνειδητοί χριστιανοί και λαμβάνουν μηνύματα πνευματικού προσανατολισμού. Οταν σε άλλες θρησκείες οι πιστοί τους θυσιάζονται για τα ιερά σύμβολά τους, νομίζω η αποϊεροποίηση ιδικών μας δεν είναι ένα επιπόλαιο ατόπημα μόνον, αλλά μια ενθάρρυνση για την έλλειψη σεβασμού σε αυτά από αλλοθρήσκους, με τη λογική ότι εκείνο που δεν σεβόμαστε εμείς δεν πρέπει να απαιτούμε να το σέβονται οι άλλοι.

Κων/νος Γρ. Χασαπης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή