Αγνωστες πτυχές ενός «άγνωστου» πολέμου

Αγνωστες πτυχές ενός «άγνωστου» πολέμου

Κύριε διευθυντά 
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα σας, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας κ. Materus Moravietski ισχυρίσθηκε ότι στον πολωνο-φινλανδο-μπολσεβικικό πόλεμο του 1920 η Πολωνία έσωσε την Ευρώπη. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι η Πολωνία επωφελήθηκε τότε της παρουσίας των αγγλογαλλικών στρατευμάτων και του γεγονότος ότι ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης ήταν υπό κομμουνιστική κατοχή όχι για να σώσει την Ευρώπη, αλλά για να σφετεριστεί τα εδάφη των γειτόνων της. Τα τρία τέταρτα του εδάφους της Λιθουανίας, παραδείγματος χάριν, είχαν γίνει τότε (συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσάς της, Βίλνιους) πολωνικά. 

Καθώς και ότι το 1939 η τότε πολωνική κυβέρνηση συμμετείχε –όπως γράφει στα απομνημονεύματά του ο Ουίνστον Τσώρτσιλ– στον διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας μαζί με τη χιτλερική Γερμανία και πήρε ως μερίδιο την περιοχή του Τescen. Kαι ότι το 1940 η κατηγορηματική άρνηση της πολωνικής κυβέρνησης να αποδεχθεί τις προτάσεις των κυβερνήσεων της Αγγλίας και της Γαλλίας σχετικά με την οργάνωση μιας αγγλο-γαλλο-ρωσο-πολωνικής αντιχιτλερικής συμμαχίας οδήγησε –όπως επίσης γράφει στα απομνημονεύματά του ο Τσώρτσιλ– στη σύναψη του συμφώνου μη επιθέσεως Στάλιν – Ρίμπεντροπ και στον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ι. Χριστοφοριδης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή