Μια ειδική μεζούρα για τον συναισθηματισμό

Μια ειδική μεζούρα για τον συναισθηματισμό

Κύριε διευθυντά 
Στη συνέντευξη του σκηνοθέτη κ. Λευτέρη Χαρίτου («Καθημερινή» 15-16/8/2020) μεταξύ άλλων προβάλλεται και η άποψη κλισέ περί «συναισθηματικού» Ελληνα, η οποία επελέγη και ως τίτλος. Τα τελευταία χρόνια ακούμε και διαβάζουμε στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, από διανοητές, πολιτικούς, δημοσιογράφους κ.ά., αναφορές στον «συναισθηματισμό» των Ελλήνων, στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν συμπεριφορές και επιδιώξεις. Μάλιστα αυτή η επιφανειακή ψυχολογική προσέγγιση του «ελληνικού συναισθηματισμού» έχει υποτιμητικό χρωματισμό. 

Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να προσκομισθούν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τα περί «συναισθηματικού» Ελληνα, δεδομένου ότι εξ όσων γνωρίζω δεν υπάρχει κάποια επιστημονική μελέτη επί του θέματος. Αντιθέτως, στο βιβλίο «Συναίσθημα και Ορθολογικότητα – Η ελληνική εμπειρία», εκδ. Ι. Σιδέρης, Δεκ. 2019, η ομοτ. καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ιωάννα Τσιβάκου αντικρούει αυτή την άποψη με σοβαρά επιστημονικά επιχειρήματα. 

Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ χρήσιμη η ουσιαστικότερη παρουσίαση και ανάδειξη του εν λόγω θέματος από την «Κ». 

Νικος Κελερμενος, Ιατρός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή