Το οικολογικό πάρκο στην παραλία Μοσχάτου

Το οικολογικό πάρκο στην παραλία Μοσχάτου

Κύριε διευθυντά
Παρατηρείται σημαντική ροή ανακοινώσεων και αιτημάτων στον Τύπο για την προκήρυξη της Β΄ φάσης της φερόμενης ως ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου – που θα αφορά τον διαγωνισμό διαμόρφωσης του οικολογικού πάρκου στην παραλία Μοσχάτου. Προφανώς όλοι οι τώρα αγωνιώντες πολιτικοί και δημοτικοί παράγοντες δεν έχουν καμία φυσική επαφή με το έργο και την πραγματικότητα και φωνασκούν για άλλους λόγους. 

Οι ως άνω δεν γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα φυσικής πρόσβασης (ίσως σκόπιμα) για τον μέσο πολίτη στο εν λόγω μελλοντικό πάρκο, αφού οι δύο τσιμεντένιες τερατογέφυρες στο Μοσχάτο (έναντι Καποδιστρίου, έναντι Πίνδου) έχουν ράμπες / κεκλιμένα επίπεδα ανόδου τόσο απότομα που μόνον ορειβάτες θα μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν. 

Ομοίως στις Τζιτζιφιές ξεχάστηκε (ίσως σκόπιμα) και δεν έγινε καμία γέφυρα πρόσβασης προς την παραλία. Οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει αυτά και μόνος του. 

Ομοίως οι ίδιοι ενδιαφερόμενοι (και επί τετραετία διαφημίζοντες το έργο της τσιμεντένιας «ανάπλασης») αγνοούν ή καλύτερα αποσιωπούν ότι πρέπει να απομακρυνθούν πρώτα αρκετές δεκάδες χιλιάδες κυβικών από μπάζα, που σχηματίζουν βουνό ύψους 20 μέτρων μεταξύ νέου δρόμου και θάλασσας. Για τα μπάζα αυτά δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός νέου χώρου απόθεσης και σχετικό κονδύλιο για την απομάκρυνσή τους, παρόλο που υπήρχε σαφής αναφορά στην προκήρυξη του έργου από την Περιφέρεια. 

Συνολικά, η όλη τσιμεντένια «ανάπλαση» του Φαληρικού Ορμου κινείται μέσα σε ένα τρίγωνο οριζόμενο από:

α. Τραγική προχειρότητα σχεδίασης (μη δυνατότητα πρόσβασης πολιτών στο πάρκο, εκβάθυνση και διαπλάτυνση Ιλισού!!, μη πρόβλεψη βελτίωσης των στενών εκβολών Κηφισού, και άλλα πολλά).

β. Κατασπατάληση των πόρων της Περιφέρειας (κατασκευή παραθαλάσσιων υπέργειων τούνελ μήκους 660 μέτρων!!, χιλιάδες πασσαλώσεις βάθους 10-15 μέτρων μέσα στην άμμο και τα μπάζα, μετατόπιση γραμμών τραμ και άλλα πολλά).

γ. Εξόφθαλμο θέμα νομιμότητος και συνταγματικότητος του έργου με την κατασκευή των υπέργειων τούνελ και των προεκτάσεών τους σε μορφή τοιχίων που κλείνουν το 90% της παραλίας Μοσχάτου και το 70% της παραλίας Τζιτζιφιών – όσον αφορά τον αερισμό από τη θάλασσα και τον δραματικό περιορισμό θέας προς τη θάλασσα έως ύψους 10-13 μέτρων (δηλαδή 3-4 όροφοι από το βασικό επίπεδο δόμησης). 

Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς μηχανικός ή νομικός για να αντιληφθεί ότι το τεράστιο τσιμεντένιο τείχος (τούνελ και τοιχία), ως νέο Κυκλώπειο τείχος κατά μήκος της τέως παραλίας Μοσχάτου και Τζιτζιφιών, δεν είναι νόμιμο και συνταγματικό! Η διαστροφή της γεωμετρίας δεν γεννά νομιμότητα και συνταγματικότητα. Ούτε η χολιγουντιανή προβολή του έργου με χονδροειδή ψεύδη αναιρεί την αντισυνταγματικότητά του.

Για τους ίδιους τώρα αγωνιώντες, υπενθυμίζεται ότι το Κυκλώπειο τείχος της ανάπλασης κατασκευάστηκε χωρίς καμία φωνή διαμαρτυρίας τους – παρόλο που υπήρχαν 5 ενάντιες αποφάσεις των Δήμων Μοσχάτου και Καλλιθέας και μία νομαρχιακού συμβουλίου (καταχωρισμένες στο Διαδίκτυο με αριθμούς ΑΔΑ) και ομοίως υπήρχε απόρριψη του έργου από χρηματοδότηση ΕΣΠΑ – αφού χαρακτηρίστηκε έργο βιτρίνας. Η μακροχρόνια δε προστασία της παρανομίας του έργου των τούνελ και των τοιχίων πάει χέρι χέρι με τη μη παρουσίαση οιασδήποτε τρισδιάστατης μακέτας για τόσο μεγάλο έργο και από την απουσία τελετής εγκαινίων του νέου δρόμου!

Τώρα που έφθασε ο κόμπος στο χτένι πρέπει να καταλογισθούν οι ευθύνες στους αυτουργούς και εμπνευστές (Ελληνες και αλλοδαπούς) της κατασπατάλησης πολλών δεκάδων εκατομμυρίων και κυρίως του θλιβερού ενταφιασμού της πόλης του Μοσχάτου και των Τζιτζιφιών. Οι βασικοί δε εμπνευστές πρέπει και να βάλουν το χέρι στην (πλούσια ομολογουμένως) τσέπη τους για την αποκατάσταση του μοναδικού παγκοσμίως αίσχους των παραθαλάσσιων υπέργειων τούνελ και τοιχίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή