ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Οχι ψευδαισθήσεις με τους απέναντι

Κύριε διευθυντά 
Οποιος διατηρούσε την αμυδρότερη έστω ελπίδα επίλυσης του Κυπριακού όπως την εννοούμε εμείς και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, πρέπει να προσγειώθηκε στην πικρή πραγματικότητα με τις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι ότι «δεν υπάρχει κοινό έδαφος και όραμα για συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο πλευρές στο νησί “και ότι” διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει μόνον για λύση δύο κρατών», δηλαδή την επίσημη διχοτόμηση του νησιού. 

Κακά τα ψέματα, οι Τούρκοι θεωρούν ότι το Κυπριακό το έλυσαν το 1974. Το μόνο που επιζητούν και συζητούν είναι απλώς η επισημοποίηση – νομιμοποίηση της παρούσας κατάστασης. 

Θα ήταν αστείο να αναμένουμε να στερηθούν την παρουσία – κατοχή τους της Β. Κύπρου τη στιγμή που με τον μεγαλοϊδεατισμό τους στήνουν βάσεις στα πιο απίθανα σημεία της Αφρικής και του Ινδικού Ωκεανού. Σε εμάς τι μένει; Ενδυνάμωση και εμβάθυνση των συμμαχιών μας με παράλληλη, πάση θυσία, ενίσχυση της άμυνάς μας εν αναμονή ευνοϊκότερων συγκυριών. 

Εν τω μεταξύ, πιστοί στην τακτική τους καθ’ όλον τον 20όν αιώνα, συνεχίζουν να σβήνουν και το παραμικρό σημάδι της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας στη χώρα τους εξαφανίζοντας μνημεία, εκκλησίες, μονές, νεκροταφεία και κυριολεκτικώς όλα τα τοπωνύμια. 
Το πιο προκλητικό είναι ότι χρησιμοποιούν, μόνον αυτοί βεβαίως, τουρκικά τοπωνύμια ακόμη και για τοποθεσίες ανήκουσες στο σημερινό, κολοβό έστω, ελληνικό κράτος. 

Μόνον εμείς που είμαστε… υπεράνω τέτοιων μικροτήτων, διατηρούμε στην επικράτειά μας πάμπολλα τουρκικά τοπωνύμια που με το κακόηχο άκουσμά τους διατηρούν στη μνήμη μας το καταστρεπτικό πέρασμά τους από τον χώρο μας. 

Τελευταίο παράδειγμα, και επίκαιρο, το Καρά Τεπέ και τόσα άλλα δυστυχώς. Αλλά θα μου πείτε εδώ υπάρχει πλήθος φανατικών τηλεθεατών των αφελών τουρκικών σίριαλ στην τηλεόραση. 

Τελικώς ίσως είναι κάτι σαν το Σύνδρομο της Στοκχόλμης!