Ενα «αληθινό ανέκδοτο» από τη Βλαχοκερασέα

Ενα «αληθινό ανέκδοτο» από τη Βλαχοκερασέα

Κύριε διευθυντά 
Με αφορμή την επιστολή του συναδέλφου μου κ. Δημήτρη Μπαλτά με τον αστείο τίτλο «Βρέθηκε θετικός; Να τον ξεματιάσουμε!» (12/9/2020), με την οποία συμφωνώ απολύτως, θέλω να προσθέσω ότι, πέρα από τις απαγορεύσεις, τις υποχρεώσεις, το άγχος, τον φόβο, τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργήσει τα διάφορα μέτρα της πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όλα αυτά γίνονται κάποιες φορές αιτία δημιουργίας χαριτωμένων – ευτράπελων γεγονότων και περιστατικών, που μέσα από την πίεση που ασκούν στους πολίτες βγάζουν επίσης και πολύ γέλιο, δημιουργώντας μάλιστα νέα σειρά ανεκδότων. 

Σας μεταφέρω λοιπόν ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στο χωριό μου, Βλαχοκερασέα Αρκαδίας, ένα ορεινό χωριό γαντζωμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Πάρνωνα, και το οποίο μεταφέρεται πλέον από στόμα σε στόμα ως το «ανέκδοτο του χωριού», εκφράζοντας απλά την αφέλεια, την ανθεκτικότητα και τη ζηλευτή απλότητα μαζί με την άγνοια και την έλλειψη πληροφόρησης των ηλικιωμένων κυρίως ανθρώπων της ελληνικής επαρχίας: Μια γριούλα άνω των 90 ετών κατέβαινε εκείνο το πρωί σιγά σιγά από το σπίτι της, σχεδόν το τελευταίο του χωριού, στηριζόμενη στην ξύλινη μαγγούρα της, για να πάει στον φούρνο του χωριού ν’ αγοράσει ψωμί. Εκείνη την ώρα ένα περιπολικό της Αστυνομίας Τριπόλεως με τρεις αστυνομικούς, που έκανε περιπολία στην περιοχή, τη σταμάτησε, ένας αστυνομικός κατέβηκε και τη ρώτησε:

– Γιαγιούλα, καλημέρα. Για πού το ’βαλες πρωί πρωί;
– Στον φούρνο πάω, παιδάκι μου, να πάρω ψωμί.
– Χαρτί έχεις, γιαγιούλα;
– Τι να το κάνω το χαρτί, παιδάκι μου; Χαρτί θα μου δώσει ο φούρναρης για να τυλίξω το ψωμί.
– Οχι τέτοιο χαρτί, γιαγιά… Δήλωση έχεις, να ξέρουμε πού πηγαίνεις;
– Οχι, παιδάκι μου. Τέτοιο χαρτί δεν έχω.
– Καλά… πήγαινε τώρα, πάρε το ψωμί και να γυρίσεις αμέσως στο σπίτι σου… ακούς;
– Εμ, σπίτι μου θα γυρίσω παιδάκι μου, πού να πάω; Στον φούρνο θα κοιμηθώ;
Αλήθεια! Πόση ομορφιά, πόση ανθρωπιά, απλότητα και αυθεντικότητα κρύβονται πίσω από τους υπέροχους, ανεκδοτικού χαρακτήρα αυτούς διαλόγους! 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή