Οι εκπαιδευτές των Δημοσίων ΙΕΚ

Οι εκπαιδευτές των Δημοσίων ΙΕΚ

Κύριε διευθυντά 
Στο τέλος του δημοσιεύματος με τίτλο «Η επαγγελματική εκπαίδευση αλλάζει» (20/9) παρατίθεται δήλωση του γενικού γραμματέα ΕΕΚΔΒΜ για την πρόσφατη ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού μητρώου εκπαιδευτών Δ.ΙΕΚ. Το Μητρώο φέρεται να εξασφαλίζει, μεταξύ άλλων, «ταχύτερες διαδικασίες και μεγαλύτερη ακρίβεια στην επιλογή των εκπαιδευτών».

Η εκτίμηση αυτή είναι, δυστυχώς, πλήρως αναντίστοιχη με την πραγματικότητα που ζουν όσοι έκαναν αίτηση. Η πλατφόρμα ήταν δυσλειτουργική και εξακολουθούσε να διαμορφώνεται όσο διαρκούσε η προκήρυξη. Οι οδηγίες που δόθηκαν στους υποψηφίους ήταν δια-φορετικές από αυτές που δόθηκαν σε όσους διεξάγουν τον διοικητικό έλεγχο. Ο δε έλεγχος, σε πλήρη αντίθεση με όσα είχαν εξαγγελθεί, δεν έγινε κεντρικά, αλλά από τα κατά τόπους ΙΕΚ, όπως γινόταν πάντα. Τη διαδικασία ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας οι υποδιευθυντές, οι οποίοι ήταν πλήρως απροετοίμαστοι για κάτι τέτοιο, ενώ άγνωστος παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν ενστάσεις για το τρέχον εξάμηνο το οποίο, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, θεωρείται αδύνατον να ξεκινήσει στην ώρα του. Αγνωστο είναι, επίσης, πώς θα γίνει η δήλωση των μαθημάτων ώστε να διασφαλιστεί, όπως υπόσχεται ο κ. Βούτσινος, η επιλογή των πιο κατάλληλων εκπαιδευτών ανά μάθημα, με δεδομένο ότι οι πίνακες που θα προκύψουν είναι κοινοί για τα πρακτικά και τα θεωρητικά μαθήματα, ενώ οι εκπαιδευτές για πρώτη φορά περιορίζονται ως προς τον αριθμό των Δ.ΙΕΚ που μπορούν να επιλέξουν, με συνέπεια η απασχόληση πολλών εξ αυτών που θα βρεθούν στην κορυφή των πινάκων να αφήνεται πρακτικά στην τύχη.
Πέρα από το να καταγραφούν τα προβλήματα που προκάλεσε η εφαρμογή του Μητρώου, πολλά επείγει να διευθετηθούν, ώστε να μπορεί να μιλήσει κάποιος για μεταρρύθμιση του τομέα πειστικά. Για παράδειγμα, πρέπει να υπάρξουν άμεσες εξαγγελίες για την αναδιάρθρωση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια ανίκανο να διαχειρίζεται το σοβαρό έργο που του έχει ανατεθεί και τα εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης που λαμβάνει σε ετήσια βάση.

Ο γενικός γραμματέας γνωρίζει ότι χιλιάδες εκπαιδευτές παραμένουμε απλήρωτοι και ανασφάλιστοι για το έτος που έκλεισε, ενώ μία γρήγορη έρευνα στο αρχείο των επιστολών που του έχει απευθύνει η Πανελλήνια Ενωση Διευθυντών Δ.ΙΕΚ μπορεί να δώσει στους αναγνώστες σας μία σφαιρική ιδέα για τα πραγματικά αίτια υποβάθμισης των Δ.ΙΕΚ. Ενα παράδειγμα είναι ότι το χειμερινό εξάμηνο έκλεισε χωρίς να έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ προς κάλυψη των βασικών λειτουργικών εξόδων και του πάγιου εξοπλισμού τους. Οταν η οροφή του Δ.ΙΕΚ στάζει, κύριε διευθυντά, το να αλλάξει κανείς το προσωπικό χωρίς καν να το έχει αξιολογήσει δεν είναι τίποτα παραπάνω από απλός αντιπερισπασμός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή