Αναμνήσεις και τοιχαρχίες

Κύριε διευθυντά
Ελπίζω ότι όλοι οι αναγνώστες διάβασαν στην κυριακάτικη «Κ» της 22ας Σεπτεμβρίου το κείμενό σας «Επιστρέφοντας από τον “πλουν κατά τοιχαρχίες”». Μακάρι να το διάβασε και κάποιος από εκείνους οι οποίοι τον μακρινό Οκτώβριο του 1956, παρουσιάστηκαν στο στρατόπεδο «Παλάσκας» του Σκαραμαγκά για να υπηρετήσουν στο τότε Βασιλικό Ναυτικό. Οι εξ αυτών πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών είχαν συγκροτήσει τον 1ο λόχο προπαιδευομένων με «λοχαγό» τον νεόκοπο Σημαιοφόρο Β.Ν. Χρήστο Λυμπέρη, αρχηγό της τελευταίας τάξεως της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Εχω πολλούς λόγους να τον θυμάμαι, μολονότι ύστερα από τις 40 ημέρες της προπαιδεύσεως δεν τον συνάντησα ποτέ. Τον ξαναβρήκα όμως το 2000 στο βιβλίο του «Πορεία σε ταραγμένες θάλασσες», όπου ξαναδιαβάζω τώρα ότι ως διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων αδίκησε τον γιο του, τον σημερινό Αρχηγό του Στόλου, γιατί ήθελε να κόψει έτσι με το μαχαίρι τα ρουσφέτια.

Το τηλεγράφημα, λοιπόν, του σημερινού Αρχηγού του Στόλου, ως «λέξις» φαίνεται διαφορετικό από το πατρικό ύφος, ως νόημα όμως ταυτίζεται απολύτως με εκείνο. Υπενθυμίζει στα πληρώματα του Στόλου τι πρέπει να μη λησμονούν. Προτροπές απαλλαγμένες από στόμφο: «Αφιερώστε χρόνο σε αυτούς που τους λείψατε. Συμμαζέψτε τα πλοία σας. Ξεκουραστείτε. Κρατήστε τις σημειώσεις των ημερολογίων σας εύκαιρες…».

Αδύνατον να φανταστώ τον γιο του Χρήστου Λυμπέρη να βλέπει αφ’ υψηλού και τον έσχατο ναύτη εσχαρέα.

Ενας πανέξυπνος προπαιδευόμενος της σειράς μου, πτυχιούχος του τότε Πολυτεχνείου, αποφάνθηκε για τον προπαιδευτή μας Χρ. Λυμπέρη ότι είναι «της Αποστολικής Διακονίας». Δεν ήταν ακριβώς. Ο Λυμπέρης ήταν της Χριστιανικής Φοιτητικής Ενώσεως, ωστόσο ο «κόκκινος ναύαρχος» όντως διακονούσε όσους διοικούσε. Ετσι και ο γιος του. Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή