Να πουν τις αλήθειες στους υποψηφίους ΑΕΙ

Να πουν τις αλήθειες στους υποψηφίους ΑΕΙ

Κύριε διευθυντά 
Αφορμή για το παρόν κείμενο αποτέλεσε ο τίτλος της εφημερίδας «Η Καθημερινή» της 29-8-2020 «Στο Μαθηματικό με βαθμό 3». Επιτέλους ποιος πρωθυπουργός θα τολμήσει να πει τις αλήθειες στον χώρο των ΑΕΙ; Να προβεί, π.χ., στην κατάργηση των σχολών για τις οποίες εξέλιπαν ή αδυνάτισαν στον μέγιστο βαθμό οι λόγοι ύπαρξής τους. Να σταλούν ξεκάθαρα μηνύματα στους νέους ότι για τα πτυχία αυτών των σχολών οι πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης είναι ελάχιστες. 

Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, θα τεθεί επιτέλους τέλος σε όσα μέχρι τώρα, ρεζιλίκια κατά κανόνα, γίνονταν με τις υψηλές ευλογίες υπουργών, βουλευτών, δημάρχων (κυρίως), πρώην νομαρχών κ.λπ. σχετικά με τις προσλήψεις. 

Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι πιθανότητες αποκατάστασης των νέων είναι πολύ μεγαλύτερες για τα επαγγέλματα, π.χ., υδραυλικού, ηλεκτρολόγου, τεχνικών φυσικού αερίου, τεχνικών υπολογιστών κ.λπ. Για την προσέλκυση νέων στα σημαντικά επαγγέλματα του γεωργού και του κτηνοτρόφου θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη κρατική μέριμνα. 

Στα ανωτέρω θα πρέπει επιτέλους να βοηθήσει (και σε αυτό) και η αντιπολίτευση, της οποίας η θέση –όχι μόνο της παρούσας αλλά και της διαχρονικής της μορφής– ήταν κατά κανόνα αρνητική. Στο παρελθόν, ο αείμνηστος υπουργός του ΠΑΣΟΚ Αντώνης Τρίτσης είχε πει δημόσια ότι δεν είναι λύση μόνο τα πτυχία των πανεπιστημίων και ότι λύση αποτελούν τα επαγγέλματα του υδραυλικού κ.λπ., όπως ως άνω αναφέρθηκαν. Είχε πει, πάντα κατά την άποψή μου, την αλήθεια. Δυστυχώς δέχθηκε επίθεση από όλους και μάλιστα εγράφη ότι εμποδίζει με τα λόγια αυτά τη μόρφωση των παιδιών, λες και η μόρφωση είναι προνόμιο μόνο των πτυχιούχων. 

Τέλος, σε θέση των σχολών που θα καταργηθούν μπορούν να ιδρυθούν νέες σχολές, απαραίτητες, όπως π.χ. η ίδρυση Ανώτατης Σχολής Τουρισμού, θεωρώντας ότι στον παρόντα χρόνο, λόγω της σημασίας του τουρισμού, είναι η πλέον απαραίτητη μορφή επιστημόνων με υψηλού επιπέδου γνώσεις σύνθετης μορφής (αρχαιολογία, ψυχολογία, ξένες γλώσσες κ.λπ.). 

Σχετική πρόταση είχε γίνει από μέρους μου σε γράμμα που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» της 16-4-2019. Βέβαια, η τελική απόφαση ανήκει στους πλέον ειδικούς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή