Οι «Αδερφοφάδες» και οι 65άρηδες

Οι «Αδερφοφάδες» και οι 65άρηδες

Κύριε διευθυντά
Είναι γεγονός ότι η πανδημία έχει τσακίσει τα νεύρα του σύμπαντος κόσμου. Για την αποφυγή ή τον περιορισμό της εξάπλωσής της λαμβάνονται μέτρα. Καλώς. Δεν μπορώ όμως να κατανοήσω την ενοχλητική, στα όρια της εμπάθειας, εμμονή των «ειδημόνων» για την ηλικία των 65 ετών και άνω. Το ενδιαφέρον τους μοιάζει με την άτυπη διαταγή «σβήστε τους από τον χάρτη», με το πρόσχημα της «υποκριτικής» καλοσύνης: «να τους προστατεύσουμε». Κανείς δεν προστατεύεται όταν καταδικάζεται σε μαρασμό από εγκλεισμό, για το καλό του, χωρίς να ερωτηθεί. Κανείς δεν καλύπτεται όταν βλέπει τα συνταγματικά του δικαιώματα και τις ελευθερίες του να πηγαίνουν περίπατο, για να σταματήσει μια πανδημία που οι «ειδήμονες» δεν ξέρουν για τι ακριβώς πρόκειται και απλά εισηγούνται περιορισμούς, που μπορεί να τους επιβάλλει και ο τελευταίος «λοχίας υπηρεσίας».

Η στοχοποίηση εκ μέρους «ειδημόνων» και δυστυχώς στελεχών της πολιτείας ηλικιωμένων πολιτών, που τηρούν απαρασάλευτα τον νόμο και προστατεύουν «εαυτούς και αλλήλους», δεν θα γίνει ανεκτή ούτε αποδεκτή. Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη να θεωρείται δεδομένη και ας αποφανθεί εκείνη αν τέτοιες ολοκληρωτικές πρακτικές είναι συμβατές με τον δυτικό νομικό πολιτισμό. Κατά σύμπτωση, οι σημερινοί 65 και κάτι, που αντιμετωπίζονται από τους «ειδήμονες» ως ανωτέρω, είναι οι ίδιοι που σαν σαραντάρηδες άκουσαν (προ εικοσιπενταετίας) τα «εξ αμάξης» από σοβαροφανείς βραδύνοες της εποχής, για λόγους ζηλοφθονίας και κακότητας. Φυσικά οι 65 και «φεύγα» του τώρα, είναι η γενιά που εναντιώθηκε ανοικτά σε κατεστημένα πριν γίνει και εκείνη κατεστημένο. Εσπασε φραγμούς και εντέλει δεν τη συγχωρούν ούτε αρχαιότεροι ούτε νεώτεροι, ίσως επειδή οι πρώτοι δεν τους έδωσαν όσα όφειλαν και οι δεύτεροι δεν θέλουν να καταβάλουν αυτά που πρέπει. Ας μη συνεχίσουμε όμως, για να μην ξεφύγουμε από τα όρια. Μακάρι να μη φτάσουμε στα δικαστήρια για το θέμα και ας ευχηθούμε να μην επαληθευτεί εις βάρος απόλυτα νομιμοφρόνων ηλικιωμένων η φράση του Νίκου Καζαντζάκη από το βιβλίο του «Οι Αδερφοφάδες»: «Θέλει, λέει, να ’ναι λεύτερος. Σκοτώστε τον!». Ή μήπως προς τα εκεί πάει το πράγμα; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή