Αλλη μια πρόταση για τον εορτασμό του «ΟΧΙ»

Αλλη μια πρόταση για τον εορτασμό του «ΟΧΙ»

Κύριε διευθυντά
Διάβασα με ενδιαφέρον και προσοχή την πρόταση του έγκριτου επιστολογράφου σας κ. Ιωάννη Θεοδωροπούλου στο φύλλο του Σαββάτου 22ας Αυγούστου. 

Η ιδέα του για έναν εντυπωσιακό εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου με τη συμπλήρωση 80 ετών από την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου είναι επιτυχής και επίκαιρη.

Διαφωνώ όμως ως προς τη συμμετοχή όλων των εμπόλεμων κρατών στα οποία και αναφέρεται. Η συμμετοχή κρατών τα οποία ενεπλάκησαν στον αγώνα κατά του άξονα με διαφορετικές αιτίες το καθένα από το καλοκαίρι του 1941 και μετά, αλλοιώνει το νόημα και την αξία της πολεμικής προσπάθειας των ελληνικών όπλων επί επτάμηνο που είχε ως συνέπεια την κατάπτωση του γοήτρου της φασιστική Ιταλίας και τη στρατηγικώς ανώφελη εμπλοκή της χιτλερικής Γερμανίας σε μία εκστρατεία που καθυστέρησε την πραγματοποίηση των σχεδίων της κατά της Σοβιετικής Ενωσης. 

Η ανθρωπότητα πρέπει να γνωρίζει ότι ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος διήρκεσε συνολικά έξι χρόνια, διεξήχθη επί επτάμηνο, δηλαδή από τα τέλη Οκτωβρίου 1940 μέχρι την 1η Ιουνίου 1941 μεταξύ των δυνάμεων του άξονα Βερολίνου και Ρώμης αφενός και της Μεγάλης Βρετανίας με μοναδικό ενεργό σύμμαχο την Ελλάδα αφετέρου. 

Ως εκ τούτου νομίζω ότι η συμμετοχή αντιπροσωπείας άλλων  δυνάμεων θα πρέπει να περιοριστεί στα κράτη εκείνα τα οποία εξακολούθησαν να πολεμούν ή ενεπλάκησαν στον τιτάνιο αγώνα της Μεγάλης Βρετανίας κατά των νικηφόρων μέχρι τότε δυνάμεων του άξονα, μετά την πτώση της Γαλλίας και πριν από την εισβολή της Γερμανίας στη μέχρι τότε σύμμαχό της Σοβιετική Ενωση τον Ιούνιο του 1941. 

Θα πρέπει βέβαια να προσκληθούν και η Πολωνία και η Γαλλία, αφού ένοπλες δυνάμεις τους εξακολουθούσαν να μάχονται στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτή ήταν η πραγματικότητα για το χρονικό εκείνο διάστημα και αυτή πρέπει να γίνει γνωστή παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή