ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Η απελευθέρωση της Λήμνου – 108 χρόνια

Κύριε διευθυντά
Εκατόν οκτώ (108) χρόνια γιορτάζει φέτος η Λήμνος μας από την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό στις 8 Οκτωβρίου 1912. Κάθε χρόνο γίνεται μία μεγάλη γιορτή στο νησί μας, με δοξολογία, κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Παύλου Κουντουριώτη στο λιμάνι της Μύρινας και παρέλαση εμπρός από το Ηρώον, όπου θα σταθεί ο δεσπότης μας, Ιερόθεος Β΄, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού, των στρατιωτικών τμημάτων και της μαθητιώσης νεολαίας και με ενθουσιώδη συμμετοχή του κόσμου που πλημμυρίζει χαρούμενος τον ρωμαίικο γιαλό με αίσθηση υπερηφάνειας και πατριωτισμού. 

Η επέτειος αυτή δεν έχει μόνον τοπική σημασία αλλά πανελλήνια και έχει κέντρο της τη Λήμνο την οποία ελευθέρωσε πρώτη και αμέσως μετά όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με αποτέλεσμα να εμποδίσει τη μεταφορά τουρκικών στρατευμάτων από τη Μ. Ασία στη Μακεδονία και Θράκη και ο ελληνικός στρατός νικηφόρος προήλασε στους Α΄ και Β΄ Βαλκανικούς Πολέμους.  

Η επέτειος αυτή είναι η δόξα του θωρηκτού «Αβέρωφ» και του Παύλου Κουντουριώτη και θα σας παρακαλέσω να δημοσιεύσετε προσεχώς μια μεγάλη φωτογραφία της ναυαρχίδας του στόλου μας. Να τη βλέπουν οι Τούρκοι που και φέτος, ενώ κολυμπούσαμε στην ακτή που άραξαν οι Αργοναύτες, μας τρόμαζε ο εκκωφαντικός θόρυβος των τουρκικών μαχητικών, πάνω από τα κεφάλια μας, και αμέσως μετά σε απόσταση αναπνοής, ακολουθούσαν τα δικά μας, κυνηγώντας τα.

Στο φύλλο του Σαββάτου 14 Οκτωβρίου 2017 δημοσιεύθηκε ένα ωραίο κείμενο του τακτικού επιστολογράφου σας Μιχαήλ Δώσσα για την ελληνική ψυχή του Γεωργίου Αβέρωφ και όλων των βλαχόφωνων Ελλήνων «πιστών τέκνων της Εκκλησίας και του Γένους μας».