Μη σοβαρές απόψεις εξωτερικής πολιτικής

Μη σοβαρές απόψεις εξωτερικής πολιτικής

Κύριε διευθυντά
Στις 3 Οκτωβρίου δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή», στη σελίδα 2, το «μέμο» – Χαμένες ευκαιρίες με υπογραφή Στέντωρ. Με έκπληξη διαβάσαμε δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη, που είναι αντίθετες με την κυβερνητική και πρωθυπουργική γραμμή, για τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Αν μας δοθεί η ευκαιρία, είπε ο Αδωνις, θα την αλλάξουμε τη συμφωνία των Πρεσπών. “Αν είχαν βγει οι άλλοι (οι εθνικιστές στις πρόσφατες εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας) παπ! –χτυπάει χεράκι στο τραπέζι– θα την αλλάζαμε”».

Και πιο κάτω ο υπογράφων περιποιείται τον λαλίστατο υπουργό, θυμίζοντας το ματαιωμένο παρελθόν του στο πεζοδρόμιο των συλλαλητηρίων, τονίζοντας ότι δεν είναι υπουργός Εξωτερικών,  για να ομιλεί για θέμα εκτός της αρμοδιότητάς του τόσο σοβαρό, που ως διεθνής συμφωνία δεν μπορεί να αλλαχθεί μονομερώς. Τελειώνοντας στηλιτεύει τα λόγια και τις πράξεις του υπουργού, τονίζοντας: «Απλώς τώρα κινδυνεύει να επιβεβαιώσει εκείνους που έλεγαν ότι έχει ταλέντο μόνο στην αντιπολίτευση».

Κάθε καλόπιστος παρατηρητής νιώθει βαθιά ενόχληση από τις απόψεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Οταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ζάεφ της Βόρειας Μακεδονίας, εξήρε τη συμφωνία και δέχτηκε μάλιστα τα θερμά λόγια του Βορειομακεδόνα ότι έχει κάνει αγώνες για την εφαρμογή της, παραμένει ανεξήγητη η εμμονή του κ. Γεωργιάδη σε ρόλο μακεδονομάχου.

Που εν πολλοίς μπορεί να χαρακτηριστεί και εθνικά επιζήμια, μιας και στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Πομπέο, η πρώτη ανακοίνωση των δύο ανδρών με τον κ. Δένδια, περιείχε και τον όρο «ιστορική», η οποία σε λίγες ώρες σβήστηκε προφανώς για τις ανάγκες κομματικών ισορροπιών.

Με το πρόβλημα της Τουρκίας ζέον και διαρκές και τις απρόβλεπτες ενέργειες του κ. Ερντογάν, η αναμόχλευση ζητημάτων που ευτυχώς η συμφωνία των Πρεσπών ελπίζουμε πως έλυσε, μόνο εθνική ζημιά μπορεί να προκαλέσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή