Επιστημονικές απόψεις και περί Εκκλησίας 

Επιστημονικές απόψεις και περί Εκκλησίας 

Κύριε διευθυντά
Στο  φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας της 27-9-2020 δημοσιεύθηκε ένα άρθρο του ιατρού – ερευνητή κ. Γ. Παυλάκη με τίτλο «Η Εκκλησία να σέβεται τους νόμους της επιστήμης».

1. Ακολούθως γράφει: «Η Εκκλησία… πρέπει ταυτόχρονα και απαρέγκλιτα να υπακούει στους νόμους και να συμμορφώνεται με τις επιταγές της ιατρικής επιστήμης». Και ενώ λέει αυτά, στην τελευταία στήλη γράφει: «Η επιστήμη αναθεωρείται συνεχώς κάθε φορά που γίνονται καινούργια πειράματα και μετρήσεις».

Γι’ αυτό μήπως το ορθότερο θα ήταν να γράψει «η Εκκλησία να σέβεται τους νόμους της φύσεως» και «οι χριστιανοί να ακολουθούν τις ορθές “συνταγές” και υποδείξεις της ιατρικής επιστήμης», γιατί επιταγές και διαταγές εκδίδει συνήθως η πολιτεία και όχι η επιστήμη.

2. Επίσης οφείλω να σημειώσω ότι δεν επικρατούσε «απαρέγκλιτα» ο καισαροπαπισμός στη βυζαντινή αυτοκρατορία, αλλά εναλλάσσονταν αναλόγως των προσώπων καισαροπαπισμός και παποκαισαρισμός και τέλος επικρατούσε το σύστημα της προϊούσης συναλληλίας. Γι’ αυτό και οι αυτοκράτορες βοηθούσαν στη σύγκληση και των Οικουμενικών Συνόδων, όπου θεσπίζονταν οι δογματικοί και κανονικοί όροι της Εκκλησίας.

3. Ωσαύτως θα ήθελα κι εδώ να ενημερώσω τον αγαπητό συντάκτη του άρθρου και «σκανδαλισθέντας» αναγνώστες ότι ο πολιτικός γάμος δεν είναι καινούργιο εφεύρημα και επίτευγμα ούτε έγινε τώρα αποδεκτός από την Εκκλησία. Ο πολιτικός γάμος ήταν ανεκτός και αποδεκτός και μάλιστα υποδεικνυόταν στις περιπτώσεις του β΄ και γ΄ γάμου και από την Εκκλησία των πρώτων χριστιανικών αιώνων. Μόνο που οι χριστιανοί στη συνέχεια ήθελαν να παίρνουν και την ευλογία (δωρεές) του Θεού με τις ευχές της Εκκλησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή