Τα τέσσερα γλυπτά και οι βάνδαλοι

Τα τέσσερα γλυπτά και οι βάνδαλοι

Κύριε διευθυντά
Γράφει ο συνεργάτης σας Αιμίλιος Χαρμπής στο αφιέρωμά του για το Χαϊδάρι («Καθημερινή» 3.10.2020): «Ο δε κήπος που περιέβαλλε το Παλατάκι ήταν πολυτελέστατος, φιλοξενώντας αγάλματα και τέσσερα σιντριβάνια, ένα από τα οποία σήμερα βρίσκεται στην πλατεία Αμερικής».

Τα τέσσερα γλυπτά (σιντριβάνια) που περιήλθαν στον Δήμο Αθηναίων τη δεκαετία του 1960 έχουν αποδοθεί στον Σμυρνιό γλύπτη Θωμά Θωμόπουλο (1873-1937). Ενα από αυτά, που κοσμούσε κάποτε την πλατεία Θυμαρακίων, βρίσκεται σήμερα στο αλσύλλιο του Αγίου Ελευθερίου. Ενα δεύτερο έχει μεταφερθεί στην πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας (όπου τον έχουν «περιποιηθεί» δεόντως οι γνωστοί ασεβείς βάνδαλοι της πρωτεύουσας) από την αρχική του θέση στην πλατεία Αγίου Θωμά. Ενός τρίτου αγνοείται η τύχη. 

Στην πλατεία Αμερικής έχει τοποθετηθεί ένα τέταρτο, αυτό που κάποτε βρισκόταν στην πλατεία Γούβας (νυν Πλυτά), κολοβό (ίσως δηλωτικό της διαχρονικής περιφρόνησης της δημοτικής αρχής προς την 6η Δημοτική Κοινότητα), καθώς του λείπει το επάνω μέρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή