Τα ταξιδιωτικά γραφεία

Κύριε διευθυντά
Ο κλάδος των ταξιδιωτικών γραφείων, κατά τη διάρκεια της κρίσης της COVID-19, περνάει τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του.

Μετά το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας από το lockdown στα μέσα Ιουνίου 2020, σχεδόν όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς ξανάρχισαν τη λειτουργία τους επανερχόμενοι σταδιακά σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ο μόνος κλάδος που, εξαιτίας των συνθηκών, δεν κατάφερε να επανεκκινήσει είναι ο κλάδος των ταξιδιωτικών γραφείων. Για όσα γραφεία είναι ανοικτά, η κίνηση είναι εξαιρετικά χαμηλή και θα είναι ακόμα χειρότερη, καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Οσον αφορά τα γραφεία που ασχολούνται με τον εξερχόμενο τουρισμό, η κίνηση είναι κυριολεκτικά μηδενική (κανείς δεν αγοράζει οργανωμένα ταξίδια για το εξωτερικό όσο υπάρχει η ανάγκη για τεστ COVID-19 ή ο φόβος της ενδεχόμενης καραντίνας στη χώρα άφιξης).

Το γεγονός αυτό δεν είναι ευρύτερα γνωστό στην ελληνική κοινωνία. Ετσι, ενώ βλέπουμε συχνά δημοσιεύματα και αναφορές στα ηλεκτρονικά μέσα για την επίδραση της κρίσης στον κλάδο, π.χ., της εστίασης και τις διεκδικήσεις του από την πολιτεία, για τον κλάδο των ταξιδιωτικών γραφείων δεν αναφέρει κανείς τίποτα. Σαν να μην υπάρχουμε…

Τα ταξιδιωτικά γραφεία είναι αυτά τα οποία με τα τουριστικά πακέτα που δημιουργούν και τη διαφήμιση που κάνουν εντός και εκτός Ελλάδας, καταφέρνουν να προσελκύσουν πελάτες-τουρίστες, προκειμένου με τη σειρά τους να κινηθούν οι αεροπορικές εταιρείες, οι ακτοπλοϊκές, οι εταιρείες ενοικίασης πούλμαν, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Σήμερα στη χώρα μας εκτιμάται ότι υπάρχουν 3.500 ταξιδιωτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στον εισερχόμενο, εσωτερικό και εξερχόμενο τουρισμό και απασχολούν γύρω στους 25.000 εργαζομένους. 

Εάν προσθέσει κανείς τα εξαρτώμενα επαγγέλματα όπως οδηγούς, ξεναγούς, αρχηγούς εκδρομών, διαφημιστές, λογιστές κ.λπ., ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων στον κλάδο των ταξιδιωτικών γραφείων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Τα μηδενικά έσοδα (για τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες από τον Μάρτιο 2020 έως τον Μάρτιο του 2021) αλλά και τα σταθερά λειτουργικά έξοδα κάθε μήνα (ενοίκιο, λογαριασμοί ΟΤΕ, ΔΕΗ, πληρωμή λογιστή, ΕΦΚΑ κ.ά.) οδηγούν χιλιάδες μικρά και μεσαία τουριστικά γραφεία στη χώρα σε κατάσταση απελπισίας. Προκειμένου να μη φθάσουμε στον αφανισμό του κλάδου και οδηγηθούν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι και εργοδότες, προτείνουμε να ληφθούν άμεσα τα παρακάτω μέτρα:

1. Να δοθεί το επίδομα ειδικού σκοπού (534 ευρώ τον μήνα, που δόθηκε μόνο για Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και μετά διακόπηκε) στους ιδιοκτήτες των ταξιδιωτικών γραφείων ως κατεξοχήν πληττόμενος κλάδος.

2. Να αναλάβει το κράτος την εξ ολοκλήρου κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των ιδιοκτητών των ταξιδιωτικών γραφείων.

3. Να παραταθεί η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων του κλάδου μας, τουλάχιστον μέχρι και τον Μάρτιο 2021.

4. Να παραταθεί η μείωση ενοικίου 40% για τα γραφεία του κλάδου μας τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο 2021.

5. Να μειωθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος που είναι ιδιαίτερα υψηλοί.

Παρακαλούμε όπως δημοσιεύσετε την επιστολή, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η πολιτεία για τη διάσωση του κλάδου μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή