Η ιστορία της Πίτσος παράλληλα και δίδαγμα

Η ιστορία της Πίτσος παράλληλα και δίδαγμα

Κύριε διευθυντά
Η απόφαση μεταφοράς του εργοστασίου Πίτσος στην Τουρκία συνδέεται στην Οικονομική «Καθημερινή» της 15ης Οκτωβρίου με την αντίδραση της τότε δημοτικής αρχής του Θριασίου για μετεγκατάστασή του στην περιοχή αυτή. Μετεγκατάσταση που, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επρόκειτο να γίνει σε εφαρμογή της συμφωνίας συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens βάσει του νόμου 4072/2012.

Σύμφωνα όμως με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών (Αύγουστος 2012), η συμφωνία συμβιβασμού που υπέγραψε ο τότε υπουργός Γ. Στουρνάρας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την «πραγματοποίηση επένδυσης κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων». Μία από τις υποχρεώσεις επομένως της Siemens ήταν η κατασκευή νέου εργοστασίου και όχι η μετεγκατάσταση υπάρχοντος.

Θα ήταν ενδιαφέρον, οκτώ και πλέον χρόνια μετά τον συμβιβασμό με τη Siemens, να υπάρξει ένας συνολικός απολογισμός, ώστε να πληροφορηθούν οι Ελληνες πολίτες για τα αποτελέσματα της υπογραφείσης τότε συμφωνίας, με την οποία «το ελληνικό Δημόσιο επιτυγχάνει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος και όφελος για την πραγματική οικονομία, μέσα από θετικές δράσεις και μιας σειράς παροχών», σύμφωνα με την προαναφερθείσα ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Συγχρόνως όμως ο απολογισμός αυτός θα ήταν και εξαιρετικά χρήσιμος ενόψει των υποχρεώσεων που κάποια στιγμή θα πρέπει να επιβάλει το ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία Novartis.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή