Το «Επίμετρον», το ΚΚΕ, ο Νίκος Μπελογιάννης

Το «Επίμετρον», το ΚΚΕ, ο Νίκος Μπελογιάννης

Κύριε διευθυντά 
Ο Τάκης Λαζαρίδης, «Επίμετρον» του οποίου δημοσιεύσατε στις 4.10.20, ήταν, ως γνωστόν, συγκρατούμενος του Νίκου Μπελογιάννη, στο ίδιο κελί, ως θανατοποινίτης. Η εκτέλεσή του αναβλήθηκε και τελικώς ματαιώθηκε, εφόσον ήταν ανήλικος στρατιώτης. 
Στη σχετική δίκη στο στρατοδικείο, ο Λαζαρίδης ήταν πιο μαχητικός και ανυποχώρητος και από τον Μπελογιάννη. Σκέπτομαι τώρα: Αν είχε εκτελεστεί τότε, σήμερα ο Τάκης Λαζαρίδης θα ήταν ήρωας και μάρτυρας του κομμουνιστικού κινήματος και το τραγούδι θα ’λεγε «Ο Λαζαρίδης ζει μες στην καρδιά μας». Και αν, αντιθέτως, ο Μπελογιάννης είχε αποφύγει την εκτέλεση, αν κρίνουμε από την ιδεολογική συγγένεια με τη σύντροφό του Ελλη Παππά, η εξέλιξή του θα ήταν κριτική και αυτόνομη και θα είχε στερηθεί τη μεταθανάτια αποθέωση. Δεν φαντάζομαι, βέβαια, ότι θα έφθανε στα ύψη του κ. Τάκη Λαζαρίδη, που «εύρε πίστιν αληθή, λαβών πνεύμα επουράνιον». 

Το ΚΚΕ είχε ανέκαθεν θαυμάσια σχέση με τους νεκρούς για την ανάδειξη ινδαλμάτων. Οι ανήσυχοι ζωντανοί ήταν το πρόβλημα. 

Πάντως, αυτό το «Επίμετρο» θα είναι βούτυρο στο ψωμί της καθοδήγησης του ΚΚΕ για τον παραδειγματισμό και σωφρονισμό αμφισβητιών και διαφωνούντων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή