Kλιματική αλλαγή και αιολικά πάρκα

Kλιματική αλλαγή και αιολικά πάρκα

Κύριε διευθυντά 
Η κλιματική αλλαγή είναι δυστυχώς παρούσα. Στη χώρα μας καταγράφονται πολυάριθμοι θάνατοι και τεράστιες υλικές ζημιές τα τελευταία χρόνια εξαιτίας πρωτοφανούς εντάσεως καιρικών φαινομένων. 

Το μέγεθος των καταστροφών οφείλεται ασφαλώς και στον ανθρώπινο παράγοντα. Κοίτες ρεμάτων φραγμένες από αυθαίρετες κατασκευές, πυροσβεστικές δράσεις χωρίς σωστό συντονισμό. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν, οι νεκροί όμως δεν πρόκειται να αναστηθούν. 

Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, πρέπει επειγόντως να μειώσουμε δραστικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ενέργειας και να αξιοποιήσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Η χώρα μας διαθέτει τέτοιες πηγές χάρη στη μεγάλη ηλιοφάνεια, που αξιοποιείται διά των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, και στους δυνατούς ανέμους, που αξιοποιούνται διά των αιολικών πάρκων. 

Υπάρχει πρόγραμμα δημιουργίας νέων αιολικών πάρκων με τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε νησίδες του Αιγαίου. Το πρόγραμμα αυτό συναντάει επιφυλάξεις από το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας. Δεν γνωρίζω σε τι ακριβώς συνίστανται οι επιφυλάξεις αυτές. Οι εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών πρέπει ασφαλώς να υποστηρίζονται από ολοκληρωμένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ). 

Εκτός από τις επιφυλάξεις του υπουργείου Ενέργειας, υπάρχει και η επιφύλαξη – αντίρρηση για τη δημιουργία των νέων αιολικών πάρκων από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία μελετάει την ορνιθοπανίδα της χώρας μας και παρακολουθεί τη διέλευση των μεταναστευτικών πτηνών. 

Η ΕΟΕ θεωρεί ότι τα νέα αιολικά πάρκα θα αποτελέσουν θανάσιμο κίνδυνο για τα μεταναστευτικά πτηνά. Για να υποστηρίξει την άποψη αυτή, επικαλείται συγκεκριμένο συμβάν. Μια ανεμογεννήτρια είναι εγκατεστημένη σε υψόμετρο 2.200, στην περιοχή των Πρεσπών. Μια μέρα, που υπήρχε εξαιρετικά πυκνή νέφωση και η ανεμογεννήτρια δεν ήταν ορατή, τρία μεταναστευτικά πτηνά έπεσαν στην ανεμογεννήτρια και σκοτώθηκαν. 

Ας μου επιτραπεί να έχω αντίθετη άποψη. Υπάρχουν εκατοντάδες ανεμογεννήτριες στη χώρα μας. Τα μεταναστευτικά πτηνά, που ταξιδεύουν πάντοτε την ημέρα, βλέπουν τις ανεμογεννήτριες, που περιστρέφονται πολύ αργά, ακόμη και όταν πνέει δυνατός άνεμος, και τις αποφεύγουν. Επομένως, το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί μοναδική εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα: Οι ανεμογεννήτριες δεν αποτελούν κίνδυνο για τα μεταναστευτικά πουλιά. 

Με την ευκαιρία θα αναφέρω ένα περιστατικό που συνέβη πριν από λίγα χρόνια. Βρισκόμουν σε ένα καφενείο στην Καλαμάτα και άκουσα έναν κυνηγό να υπερηφανεύεται ότι σκότωσε 87 ορτύκια σε μία μόνο ημέρα. Το κυνήγι αποτελεί μεγάλη και διαρκή απειλή για την πανίδα. Πρέπει, όσοι αγωνιούμε για το περιβάλλον, να απαιτήσουμε την πλήρη απαγόρευση του κυνηγιού. 

Μήπως όμως αυτό έχει μεγάλο πολιτικό κόστος; 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή