Οι κόκκινες γραμμές και η αντιπολίτευση

Οι κόκκινες γραμμές και η αντιπολίτευση

Κύριε διευθυντά
Ο κ. Τσίπρας επί πολύ καιρό κατέκρινε την κυβέρνηση για τις κόκκινες γραμμές της στις προκλήσεις της Τουρκίας, καλλιεργώντας την αίσθηση ότι, ενώ η Ελλάδα έχει δικαίωμα άσκησης στρατιωτικής βίας, η κυβέρνηση δεν τολμάει να προχωρήσει σε αποφασιστικές ενέργειες.
Αιφνιδίως, στη συνεδρίαση της Βουλής στις 25 Οκτωβρίου, έκανε στροφή 180 μοιρών, λέγοντας: «Δεν σας προτρέπουμε –το επαναλαμβάνω– να εμπλακείτε σε πολεμικές επιχειρήσεις. Δεν σας προτρέπουμε στον δρόμο της επιχειρησιακής έντασης, αλλά σας ζητάμε να εγκαταλείψετε τον δρόμο της διπλωματικής αδράνειας και της παθητικότητας».
Με αυτή τη σαφή δήλωση, και την επισήμανση ότι «τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά», ο κ. Τσίπρας τάχθηκε κατηγορηματικά κατά των πολεμικών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των 12 μιλίων. Η σαφής αυτή δήλωση του κ. Τσίπρα παραμένει ισχυρή και δεν αναιρείται από κάποια άλλα, αόριστα ή αντιφατικά, που είπε (όπως «ένας σκληρός πυρήνας κυριαρχίας», «κυριαρχία, με ειδική άσκηση της κυριαρχίας», «δεν δηλώνετε ξεκάθαρα ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας»…).
Με τη δήλωση αυτή, ο κ. Τσίπρας έχει τελικά συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό, ο οποίος, στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής, δήλωσε ξεκάθαρα: «Υποχρέωση της χώρας είναι να υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Η κυριαρχία της χώρας εκτείνεται στη θάλασσα στα 6 μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10. Εξ ου και κάθε παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου αναχαιτίζεται.
H επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Δεν αμφισβητείται, δεν τίθεται υπό αίρεση. Η χώρα υπερασπίζεται την κυριαρχία της, έχει Ενοπλες Δυνάμεις οι οποίες βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα και έχει αποδείξει στο πεδίο, όποτε και όπως χρειάστηκε, την αποτρεπτική της ισχύ.
Στην ευρύτερη παραβατικότητα της Αγκυρας απαντάμε με νομιμότητα και προστασία των δικαιωμάτων μας σε κάθε πεδίο. Απαντάμε με ενεργητική διπλωματία».
Το ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησε ουσιαστικά στη Βουλή με τις πιο πάνω θέσεις του πρωθυπουργού αποτελεί πολύ θετικό για τη χώρα γεγονός, που όμως δεν παρουσιάστηκε-σχολιάστηκε στα ΜΜΕ, όπως του άξιζε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή